Barcelona

Pujol alerta que en tres anys Espanya podria entrar en crisi econòmica

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha alertat que en un termini de "tres o quatre anys", Espanya es podria veure "abocada en una crisi econòmica" si no corregeix alguns aspectes del seu model de creixement per fer "viable" el seu sistema de benestar social. A la presentació d'un estudi sobre el model social als països escandinaus elaborat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol, el president fundador de CiU ha afirmat que Espanya passa per un "molt bon moment" econòmic ja que "creix molt", encara que ha avisat que "aquest creixement es basa en coses que no garanteixen la nostra competitivitat futura: construcció, consum i immigració".

Actualitzat
Pujol ha advertit que el "boom" econòmic espanyol va acompanyat de factors preocupants, com una "gran pèrdua de competitivitat i de productivitat" i un "creixent dèficit comercial". Aquesta pèrdua de competitivitat, segons Pujol, s'està veient compensada amb un increment de la mà d'obra, gràcies a l'arribada d'immigrants, però aquest model "aboca a un model econòmic poc competitiu".

Segons la seva opinió, la societat espanyola i la classe política han de començar a reflexionar sobre la necessitat d'introduir reformes en l'estat del benestar abans que entri en crisi, aprenent d'experiències de països com Suècia o Alemanya, que van haver d'afrontar reformes ja en plena crisi econòmica. En aquest sentit, ha demanat "valentia" per "revisar" el model de benestar per poder fer-lo "sostenible i viable".

El gol de l'Estatut

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha utilitzat un símil futbolístic per descriure la situació de Catalunya, i ha afirmat que amb l'aprovació del nou Estatut: "hem marcat un gol, després d'una sèrie de rebots, però per guanyar el partit hem de començar a jugar bé". Jordi Pujol, el president fundador de CiU, ha advertit que l'Estatut que ha sortit "és millor" que el de 1979, però el preu que s'ha pagat per aquest procés de reforma és el "desconcert i la desorientació" de la societat catalana, que sembla haver perdut el "nord".

Per això, segons Pujol, caldrà obrir a Catalunya una "reflexió" col·lectiva sobre per on ha de conduir-se el país a partir d'ara.
Anar al contingut