Pujada rècord de l'atur: 302.000 parats més i 900.000 feines destruïdes a l'estat al març

Aquestes xifres no inclouen l'allau d'expedients temporals d'ocupació, els ERTO, que afecten moltes empreses a causa del confinament

Gemma NavésActualitzat

Les empreses van acomiadar durant el passat mes de març 302.265 treballadors. Una xifra que supera de llarg el rècord obtingut el mes de gener del 2009, en què 199.000 persones es van quedar sense feina.

El nombre de parats s'ha incrementat en 9,3% i arriba ja als 3.548.312 a tot l'Estat. Catalunya ha registrat 21.833 parats aquest mes passat, un augment del 5,5%

 

Rècord de baixes a la Seguretat Social

A més, la dada més significativa en termes d'ocupació, la de les altes a la Seguretat Social, ha perdut 898.822 afiliats durant aquest mes a tot l'Estat.

A Catalunya, s'han destruït 134.380 llocs de treball, un 4,1%, segons les dades d'afiliació de març.

I la frenada en sec que ha suposat el coronavirus per a tota l'economia no quedarà aquí. S'espera que el mes que ve, la xifra d'aturats encara es desboqui més.

 

Rècord ERTOs

L'allau d'expedients de regulació temporal d'ocupació, ERTO, que han anunciat les grans empreses no estan comptabilitzats en l'atur del mes de març. La negociació i tramitació d'aquests dossiers requereix uns dies i el seu efecte es notarà amb força a partir de l'abril. Tot i així, es calcula que la xifra total de treballadors acomiadats temporalment, podria ser de tres milions.

A més, segons el Ministeri de Treball, la definició d'atur registrat no comptabilitza com a desempleats els treballadors que tenen una suspensió temporal de l'ocupació o una reducció horària per estar dins un ERTO.

De moment, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dijous ha comunicat que la xifra actualitzada a finals de març contempla 620.000 expedientes tramitats fins ara. No ha especificat quants treballadors podria implicar.

 

Temporals, els més afectats

Dos de cada tres ocupacions destruïts al març per la pandèmia de la Covid-19 eren temporals, segons ha detallat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. El 70% eren temporals, un total de 613.250 persones.

"Aquesta ocupació destruïda en catorze dies de març -ha dit el ministre- és pràcticament el mateix que es van perdre entre octubre de 2008 i febrer de 2009, després de la fallida de Lehman Brothers. Són dades sense precedents, que responen també a una situació excepcional"

Contractació turística a zero

A més, l'habitual contractació de treballadors prèvia a la Setmana Santa no s'ha produït. Un sector que genera molta feina, com és el turístic, està totalment aturat a causa del Covid-19. El fet que les vacances de Setmana Santa no es pugui viatjar, afectarà de ple aquesta indústria.

Efe

Donacions amb desgravacions

Davant la situació d'emergència econòmica, els governs busquen recursos. I el Tresor espanyol ha decidit obrir un compte al Banc d'Espanya per a les empreses i particulars que vulguin fer donacions on constarà el NIF de qui faci la transferència.

Les donacions d'empreses tenen deduccions a la quota de l'impost de societats, i les de particulars, a la de l'impost de la renda.

Bancs que avancen diners

Per la seva part, els bancs intenten avançar diners als seus clients. Si a finals de mes ho van fer amb els pensionistes, aquest divendres començaran a pagar les prestacions d'atur, una setmana abans del que és habitual.

CaixaBank, Sabadell i Bankia han estat els primers a anunciar-ho. Són cobraments per als que el mes passat ja cobraven l'atur. Tots els afectats pels recents expedients l'aniran cobrant quan s'hagin fet tots els tràmits.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAturCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut