Entrevista a

Puigdemont: "Hem de buscar les fórmules perquè no hi hagi eleccions"

Puigdemont diu que si no és possible Jordi Sànchez caldrà "proposar un altre candidat"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont és partidari de buscar la manera d'evitar eleccions. En una entrevista a TV3, el 130è president de la Generalitat explica que s'haurien de buscar fórmules per evitar la repetició electoral i apunta la proposta d'un altre candidat, tot i que admet que el bloqueig de l'Estat es podria mantenir:

"Hem de buscar les fórmules perquè no hi hagi eleccions. Si no és possible Jordi Sànchez, hem de proposar un altre candidat."

Puigdemont demana paciència, confiança i deixar treballar els diputats:

"Tenim el dia 22 de maig, és la data límit. No caldrà 'apurar' fins al final, però deixem treballar una mica. Una mica de confiança, sisplau. Tenim temps per trobar solucions que, d'una banda –per mi és sagrat, això– respectin el mandat de la gent, i, per l'altra, eviti anar a eleccions."

Puigdemont esbossa les fórmules a què fa referència: parla de la reforma de la llei de la Presidència i de no renunciar a les actes de diputat:

"Els diputats estan fent bona feina. Estan reformant la llei de la Presidència per alguna raó. Això ha de donar resultats i s'han de buscar quins mecanismes tenim per mantenir-nos fidels a allò que la gent va votar el 21 de desembre. Això no passa perquè el senyor Comín o jo renunciem a les nostres actes."

 

 

"No ens agrada l'escenari d'eleccions"

Puigdemont és clar a l'hora de rebutjar l'escenari de noves eleccions. Tot i això, apunta que l'Estat pot tenir interès en aquesta repetició electoral:

"Nosaltres no volem eleccions, però és ser ingenu pensar que hi ha risc zero d'eleccions, perquè hi ha una altra part aquí que juga, que és l'Estat espanyol. I no juga sempre amb les cartes netes. Hem de contemplar la possibilitat que hi hagi un interès que ens aboqui a anar a eleccions."

 

 

Consell de la República

Puigdemont també ha explicat lleugerament el que ha de ser el Consell de la República, que ha de treballar des d'Europa. Des d'Europa, ha dit, s'ha de mantenir viva la legitimitat i tirar-la endavant arreu del món. Aquest Consell, ha remarcat, ha de ser el reflex de la màxima representació no només política, sinó també social. I ha de ser transversal, ha dit.

Bona relació amb Esquerra

Puigdemont també ha remarcat que contràriament al que diuen algunes veus, té bona relació amb Esquerra Republicana: "Tinc una bona relació amb la gent d'Esquerra." Diu que "es publiquen coses que són veritables infàmies". Explica que ha parlat amb Marta Rovira i que estan en contacte.

Diàleg amb Rajoy

Preguntat sobre la seva relació amb Mariano Rajoy, el president ha explicat que mai hi va poder parlar. Sempre ho va fer a través d'intermediaris perquè el president espanyol mai no va voler parlar amb ell.

 

 

Viatge des de Finlàndia

Carles Puigdemont ha revelat per què va fer el seu viatge des de Finlàndia amb cotxe. Ha explicat que va optar pel cotxe perquè si hagués agafat un avió l'haurien detingut al mateix aeroport.

La seva intenció era anar a Brussel·les a entregar-se a la policia, i fer-ho en cotxe era el més fàcil, sense mirar de complicar cap altre país.

De moment, ha afegit, s'ha de mirar on porten les investigacions del cotxe que van fer servir per fer el trajecte, però els dos localitzadors de què s'ha parlat en nombroses ocasions estaven en dos cotxes que utilitzaven a Brussel·les.

En referència als Mossos que l'acompanyaven i que els van obligar a declarar una vegada va ser detingut Carles Puigdemont, ha explicat que són voluntaris i que són assenyalats ignominiosament. Ha afegit que ell hauria de tenir protecció, que és un deure de totes les autoritats espanyoles, que tots els presidents i expresidents en tenen.

 

 

Un llibre pel setembre

Puigdemont ha avançat que ha escrit un llibre que presentarà el mes de setembre. El llibre parla dels moments que viu Catalunya, de per què es vol fer un país nou, de la no violència. Serà publicat en diversos idiomes per una editorial belga.

Les cartes a Neumünster

Carles Puigdemont va rebre més de 500 cartes els dies que va estar a la presó de Neumünster. Ell les qualifica com rajos de llum que arribaven a la seva cel·la. La primera carta l'hi va enviar un intern per donar-li la benvinguda. Hi havia pintada una estelada.

Puigdemont també s'ha referit a la manifestació d'avui a Barcelona: "Per a mi aquesta gent es mereix el màxim respecte."

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155InvestiduraProcés catalàJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut