La plaça d'Espanya plena per la manifestació del 15A (Ioia Satorras)
La plaça d'Espanya plena per la manifestació del 15A (Ioia Satorras)
Barcelona

Centenars de milers de persones omplen el Paral·lel per la llibertat dels presos

315.00 persones han assistit a la manifestació, segons la Guàrdia Urbana; 750.000, segons els organitzadors

RedaccióActualitzat

Sota el lema "Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!", una desena d'entitats englobades dins l'Espai Democràcia i Convivència han convocat una manifestació aquest migdia a l'avinguda Paral·lel de Barcelona.

Segons dades de la Guàrdia Urbana, a la manifestació hi han participat 315.00 persones. Els organitzadors, però, calculen que n'eren 750.000.

Una hora abans de l'inici previst de la manifestació ja hi havia milers de persones en diversos punts del recorregut previst, la plaça Espanya i l'avinguda Paral·lel, per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels "exiliats".

 

 

Aquestes són les imatges que ha gravat l'helicòpter un quart d'hora abans de l'inici oficial de la manifestació:

 

 

El color groc tenyeix el recorregut de la manifestació sota el lema "Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!".

A la capçalera, les protagonistes han estat les fotografies dels nou polítics i dirigents d'entitats independentistes que són a la presó: Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull. I les fotografies dels 7 polítics a l'exili: Carles Puigdemont, Toni Comín, Anna Gabriel, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira i Meritxell Serret.

Cap d'ells pot ser avui a Barcelona, però han volgut fer-s'hi presents a través de les xarxes per agrair el suport dels milers de persones que reclamen avui a Barcelona la seva llibertat.

 

 

El fill gran de Jordi Sànchez ha llegit un missatge que ha escrit el seu pare des de la presó de Soto del Real on demana que no se cedeixi al xantatge de la por:

"Des de la presó us demano que no us deixeu atemorir. No cediu mai al xantatge de la por, ni a la temptació de la violència. No tenim por. Tenim dret a ser lliures. Porteu, en el nostre nom, la primavera dels somriures republicans a tots els racons del nostre país. Hem fet les mobilitzacions més multitudinàries, cíviques i pacífiques que Europa mai ha viscut. Ells relaten violències inventades i alçaments tumultuosos imaginaris. D'això se'n diu impotència i ràbia."

 

Jordi Cuixart també ha demanat, en una carta que ha llegit la seva parella, Txell Bonet, que es mantingui l'esperança en un futur sense renúncies:

"Avui tornem a demostrar un cop més la capacitat del poble català d'unir-se en els moments difícils. En moments d'injustícia, però també d'esperança. D'injustícia per la deriva autoritària d'un Estat cada cop més aïllat internacionalment. Però també d'esperança en la dignitat insubornable de la societat catalana i esperança en un futur sense renúncies per ningú. Unitat, dignitat i coratge."

 

 

L'hora prevista per al començament de la manifestació eren dos quarts d'una, però fins pocs minuts abans de les dotze la capçalera no ha començat el seu recorregut. Ja des d'una hora abans els participants omplien els voltants de la plaça Espanya i l'avinguda del Paral·lel fins als jardins de les Tres Xemeneies, on s'ha fet l'acte central.

Els assistents han seguit les recomanacions dels organitzadors i han portat alguna peça de vestir de color groc: samarretes, mocadors o el distintiu llaç groc.

 

 

El grup impulsor de l'Espai Democràcia i Convivència el formen les següents entitats i organitzacions: Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Assemblea Nacional Catalana (ANC), Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), CCOO de Catalunya, Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC), Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global, Òmnium Cultural, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Unió de Pagesos i UGT de Catalunya.

Les colles castelleres s'han afegit a la manifestació per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels "exiliats":

 

 

957 autocars s'han desplaçat a la capital catalana des de diferents punts de Catalunya.

Rodalies Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat i el servei de metro han reforçat el nombre de combois en circulació des de les onze del matí. Però moltes unitats ja anaven plenes:

 


Però molts assistents han triat el vehicle particular per arribar al centre de Barcelona. Aquest fet ha provocat retencions de trànsit als accessos de la ciutat.

Hi ha hagut retencions a la Ronda Litoral, a la B-23, a la C-58 i a la C-17.

 

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut