Carles Puigdemont, aquest dimarts en la roda de premsa per videoconferència que ha organitzat l'agència ACN (ACN)
Carles Puigdemont, aquest dimarts en la roda de premsa per videoconferència que ha organitzat l'agència ACN (ACN)

Puigdemont, disposat a "sortir investit al Parlament i automàticament ser detingut"

Aquest dimarts de campanya del 21D, la CUP ha parlat d'unilateralitat, el PP de pluralitat, Ciutadans de sumar, el PSC d'inversions socials, CatECP dels barris oblidats i ERC d'evitar un "desastre col·lectiu"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont, 130è president de la Generalitat i candidat a la reelecció com a cap de llista de Junts per Catalunya, ha dit aquest dimarts des de Brussel·les que està disposat a tornar a Catalunya i ser detingut. En una roda de premsa organitzada per l'agència ACN, Puigdemont ha precisat que ho faria si l'independentisme guanya les eleccions del 21D i és escollit president:

"Potser val la pena córrer aquest risc, de sortir investit al Parlament i automàticament ser detingut per les mateixes idees que han generat la confiança dels ciutadans."

"Ni a la presó pot ser un investit president. Ha d'estar en llibertat com a mínim el temps per poder ser investit i exercir la responsabilitat del càrrec. Això, per mi, pesa més que les manilles i els barrots."

Segons ha afirmat Puigdemont, no hi ha discrepàncies amb Esquerra Republicana de Catalunya sobre la seva restitució com a president si l'independentisme guanya les eleccions, i ha exigit que s'anul·lin els processos judicials contra els líders independentistes, que ha qualificat de "fantasia judicial".

Carles Riera (CUP)

El cap de la llista de la CUP, Carles Riera, ha rebaixat la pressió sobre Junts per Catalunya i ERC en reclamar-los un plantejament unilateral perquè, ha dit, el "tancament" de l'estat espanyol al diàleg els acabarà "abocant" a una agenda d'unilateralitat.

 

Riera ho ha dit en un col·loqui organitzat pel diari "El Periódico", i ha afegit que el diàleg haurà de venir, però sempre després d'un context previ de "conflicte i tensió". Per això ha assegurat que l'aposta de la CUP per la unilateralitat és "pragmàtica":

"Si algú vol intentar el diàleg, que ho faci, però en el minut zero veurà que caldrà canviar d'estratègia."

Segons Riera, això també acabarà passant amb Catalunya en Comú-Podem, perquè, ha afirmat, té un projecte que només es pot portar a la pràctica amb la independència. Riera no s'ha estat de criticar Ada Colau, que, segons ell, ha fet declaracions idèntiques a les de la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas.

Xavier Domènech (CatECP)

El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha fet campanya aquest dimarts al mercat setmanal de Sant Adrià de Besòs per reivindicar el que ha anomenat "la Catalunya dels barris oblidats". Domènech ha retret a la CUP els pressupostos del govern Puigdemont:

"Nosaltres des de l'Ajuntament de Barcelona hem aconseguit augmentar la inversió social en un 50%, hem aconseguit remunicipalitzar escoles bressol i obrir-ne de noves. Al mateix temps, des de la Generalitat de Catalunya s'han fet polítiques que anaven en sentit contrari."

 

Respecte a l'ampliació de la causa contra els líders independentistes per part del Tribunal Suprem, Domènech ha reiterat que la via penal no serà cap solució.

Inés Arrimadas (Ciutadans)

La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha dit que Catalunya és forta però no prou per aguantar quatre anys més de procés. Ho ha dit davant d'empresaris del Cercle d'Economia.

Arrimadas ha assenyalat que les eleccions del 21D són "una oportunitat d'or per sumar" i fer un govern alternatiu a l'independentisme. I ha afegit que si Ciutadans queda com a primera força s'enviarà un missatge molt potent arreu:

"Que hi hagi una força clarament constitucionalista com a primera força política a Catalunya donaria una imatge, no només a la resta d'Espanya sinó al món, molt clara que aquí torna la legalitat i la Constitució, i que aquí no hi ha una majoria social a favor de la independència. Però el més important és que sumem."

 

Soraya Sáenz de Santamaría (PP)

Per la seva banda, Soraya Sáenz de Santamaría també s'ha referit aquest dimarts a Barcelona a ERC i a la unilateralitat, després de reunir-se amb responsables de Foment del Treball.

Santamaría, que a banda de ser vicepresidenta del govern espanyol no té cap càrrec rellevant al PP, ha acusat els republicans, sense citar-los, de parlar de bilateralitat i d'unilateralitat i oblidar "la pluralitat":

"Qui parla d'unilateralitat un dia i de bilateralitat l'endemà oblida que el més important de Catalunya és la pluralitat. Necessitem un govern que respecti la pluralitat dins de la legalitat. Amb aquest govern, el PP sempre estaria disposat a col·laborar i a donar-li el màxim de suport i ajuda."

 

Preguntada pels processos judicials contra els líders independentistes, Santamaría ha assegurat no tenir res a dir-hi:

"Cal gestionar la realitat tal com ve, sense interferir en les decisions dels poders. Això és democràcia, no és només anar a votar, sinó respectar també la divisió de poders."

Raül Romeva (ERC)

En canvi, el conseller d'Exteriors destituït pel 155 i número 3 de la llista d'ERC per Barcelona el 21D, Raül Romeva, sí que s'ha referit als processos judicials.

Segons Romeva, que va sortir de la presó la setmana passada, els motius que mantenen el líder d'ERC Oriol Junqueras i altres dirigents independentistes empresonats són falsos, perquè no és veritat que si estiguessin lliures promourien "actes violents":

"És indigne, injust, ignominiós i, sobretot, és mentida."

 

Romeva ha pronosticat que una victòria de Ciutadans a les eleccions i, eventualment, la conversió de la seva líder en presidenta de la Generalitat, seria "un desastre col·lectiu":

"Si la propera presidenta es diu Inés Arrimadas, entrem en una dimensió d'absolut ostracisme social i institucional que durarà anys."

Romeva no ha volgut respondre a la pregunta de si Carles Puigdemont ha de ser president si guanya l'independentisme. Segons ha dit, això dependrà de les possibles majories parlamentàries, i ha desitjat que "una o diverses llistes" quedin per sobre de Ciutadans i el PSC.

Jaume Collboni (PSC)

El candidat a la presidència de la Generalitat pel PSC, Miquel Iceta, ha llançat aquest dimarts un missatge municipalista. Acompanyat per desenes de dirigents locals socialistes, Iceta ha promès més de 3.000 milions d'euros d'inversions socials en quatre anys si és investit president.

En l'acte, celebrat a Barcelona, també hi ha intervingut el líder del partit en aquesta ciutat, Jaume Collboni, que ha assegurat que els seus rivals directes són Ciutadans i els comuns, CatECP. Segons Collboni, aquests partits no són de fiar:

"Un partit que és la marca blanca de la dreta dels populars, feta des dels laboratoris de comunicació, i després tenim aquells que diuen que volen reconstruir ponts i tenir la clau. I quan l'han fet servir, a Barcelona, ha estat per trencar el pont i un govern d'esquerres."

ARXIVAT A:
ERCPPCUPEleccions 21DArticle 155Govern empresonatProcés catalàReferèndum 1-OJxCatCsPSCEn comú
Anar al contingut