Carles Puigdemont ha fet una roda de premsa per videoconferència a l'agència de notícies ACN

Puigdemont deixarà l'escó al Parlament si surt eurodiputat i pot recollir l'acta

Diu que l'Estat va fer "inviable" la seva investidura, i ara és un diputat suspès: "No vaig anar a l'exili per quedar-me quiet"

Actualitzat

El cap de llista de JxCat per a les europees, Lliures per Europa, i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha explicat aquest dilluns que la seva "intenció" és recollir l'acta d'eurodiputat si és elegit el 26 de maig, amb la qual cosa haurà de deixar el seu escó al Parlament, i per tant no preveu ser candidat en unes eventuals catalanes.

Puigdemont ho ha anunciat des de Waterloo, en una roda de premsa que ha fet per videoconferència a l'agència de notícies ACN, en la qual ha assegurat que no ha renunciat mai a ser president, tot i que admet que s'ha sentit bloquejat perquè l'Estat va fer "inviable" la seva investidura. Com a diputat suspès considera que no el poden paralitzar i ha de continuar defensant de manera activa els interessos de Catalunya.

"La meva intenció és agafar l'acta d'eurodiputat perquè he decidit iniciar un seguit de feines, de continguts, en el Parlament Europeu que tenen molt a veure amb la meva condició també de president cessat pel 155 i molt a veure amb la feina que fa el govern i les decisions que aprova el Parlament de Catalunya i la feina que faran amb els representants dels catalans al Congrés i al Senat, i ho entenc com una continuïtat d'una responsabilitat que vam assumir tots plegats des del dia que vam anar a l'exili."

"No tinc cap interès a ser candidat en unes eleccions al Parlament. Mentre estiguem aquí a l'exili hem de fer la feina que hem dit que faríem. Jo no vaig anar a l'exili per quedar-me quiet, tancat en una casa, no parlar, no moure'm... En aquest any i mig, s'ha vist que és el contrari: moure'm, viatjar, anar a trobar polítics, parlaments, fer conferències en universitats..."

 

Si Carles Puigdemont abandonés el Parlament de Catalunya, Junts per Catalunya guanyaria un vot al Parlament, on ara mateix té quatre escons buits a causa de la suspensió, per presó o exili, dels diputats.

 

Roda de premsa per videoconferència de Carles Puigdemont a l'Agència Catalana de Notícies (ACN)

 


Tornar com a eurodiputat?

A la pregunta de si tornarà si és escollit eurodiputat, Puigdemont ha explicat que l'elecció li donaria una immunitat que l'habilitarà per fer els tràmits que recull la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG), però que l'última paraula la té l'estat espanyol.

"Respectaran el sufragi passiu, un dret de fons a la Unió Europea, o buscaran dreceres perquè aquest dret sigui violat, com ho és 'de facto' al Parlament de Catalunya, com a diputat? Tinc immunitat? Sí. M'habilitarà per completar tots els requisits que la LOREG exigeix? També. Això serà possible? L'Estat respectarà les regles de joc de la UE? La pregunta ha de formular-se a les autoritats espanyoles."

 

En cas d'aconseguir representació a la UE, Puigdemont ha explicat que s'integraran en un grup que defensi el dret a l'autodeterminació i el respecte als drets humans. Puigdemont ha afegit que "això exclou alguns grups, com el grup liberal, que clarament s'ha mostrat hostil a l'autodeterminació, i obre la porta a d'altres", grups com l'Aliança Lliure Europea, ALE, en què es troba ERC, i Junqueras n'és candidat.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontEleccions europees 26M
Anar al contingut