Barcelona

Puigcercós optarà a la presidència d'Esquerra

Joan Puigcercós presentarà candidatura a la presidència d'Esquerra Republicana de Catalunya. En una entrevista a "La nit al dia", de TV3, el secretari general d'ERC ha anunciat que encapçalarà una proposta "per continuar marcant l'agenda" i que vol "sumar" les diverses sensibilitats del partit. D'aquesta manera ha descartat fer com Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha confirmat a Catalunya Ràdio que no aspirarà a la reelecció com a líder d'ERC i ha instat Puigcercós a fer el mateix. El posicionament dels màxims dirigents d'Esquerra ha coincidit amb la reunió de l'executiva del partit, que s'ha limitat a dir que "respecta" la decisió "personal" de Carod-Rovira. La direcció també ha aprovat que al congrés del mes de juny es pugui votar per correu i que es fixi un aval del 5% de signatures de la militància per poder optar a la presidència.

Actualitzat

Joan Puigcercós ha tancat un dia mogut a ERC, que ha començat amb l'anunci que Carod-Rovira ha fet en una entrevista a Catalunya Ràdio. El president d'ERC ha renunciat a repetir com a president del partit, però ha deixat clar que aspiraria a ser el candidat de la formació a la presidència de la Generalitat. També ha insinuat que Joan Puigcercós hauria d'imitar-lo i permetre que altres persones optin a la direcció del partit, petició que ha fet mitjançant el seu blog personal.

A "La nit al dia", Puigcercós ha descartat imitar Carod-Rovira. "Portaré una proposta per presidir ERC, perquè hem de continuar marcant l'agenda", ha dit el secretari general d'ERC, que ha destacat que ser president del partit "és una altra cosa, és portar la coordinació institucional i generar el discurs polític". Puigcercós s'ha presentat com un "fill d'ERC" que vol "comptar amb tothom" d'ERC. En aquest sentit, ha avisat que no parlarà "malament" de cap membre del partit i que dialogarà "amb tots els accents" d'Esquerra per fer un projecte comú. Puigcercós no ha renunciat ser candidat del partit a les eleccions al Parlament, però ha remarcat que "ara el que toca és el partit".

Entre les manifestacions de Carod-Rovira i les de Puigcercós ha tingut lloc la reunió de l'executiva d'Esquerra, que s'ha limitat a dir que el gest de Carod-Rovira és una decisió que ha pres ell i que no modificarà "en res" les responsabilitats que té actualment com a president del partit.

Aprovades les "regles del joc" del congrés

L'executiva ha aprovat, d'altra banda, algunes de les "regles del joc" del congrés del mes de juny, que marcarà el camí del partit. D'una banda, s'hi incorpora la possibilitat de votar per correu, per tal d'afavorir la màxima participació de la militància. De l'altra, s'ha fixat un llindar del 5% de signatures de la militància o, el que és el mateix, 500 firmes, per poder concórrer a les primàries. Fins ara es requeria un aval del 10%, mentre que els corrents crítics reclamaven que no es fixés cap llindar, de manera que la proposta de l'executiva es queda a mig camí de les dues opcions.

Carretero discrepa del 5% i elogia la decisió de Carod-Rovira

Precisament, en declaracions al "Catalunya nit", de Catalunya Ràdio, el líder del corrent Reagrupament.cat, Joan Carretero, ha lamentat que es vulgui "imposar" aquest percentatge que "va contra els estatuts del partit" i ha acusat alguns dirigents d'ERC de "voler fer unes eleccions com les del Reial Madrid, on la tupinada del vot per correu encara és als tribunals".

Sobre la decisió de Carod-Rovira, Carretero ha subratllat que "durant uns anys ha fet les coses molt bé", fins a situar ERC al govern, però ha indicat que ara "cal un relleu" i ha dit que serà la militància la que haurà de decidir si és el candidat a la presidència o no. Carretero entén, però, que Joan Puigcercós és "més del mateix" i també hauria de deixar pas "a noves maneres de fer". L'exconseller de Governació no ha concretat a quin càrrec aspirarà, si és que presenta candidatura al congrés, i ha insistit que tot dependrà de l'assemblea que Reagrupament.cat farà el 13 d'aquest mes a Manresa.

En aquesta mateixa jornada, els líders d'un altre corrent crític del partit, Esquerra Independentista, han fet pública la voluntat de liderar la formació. Uriel Bertran aspira a ser-ne el secretari general i Jaume Renyer, el president.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut