Professionals de les arts escèniques celebren el Dia Mundial del Teatre amb la participació de la ciutadania

ACN Barcelona - L'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha celebrat aquest dimecres el Dia Mundial del Teatre amb un acte obert a la ciutadania a la plaça del Sol de Gràcia, en el qual es convidava els assistents a viure una experiència teatral en primera persona. La proposta - conduïda per Pep Callau i Cristina Codina - ha comptat amb la participació d'un públic molt entregat, que s'ha animat a pujar a l'escenari per oferir actuacions musicals, llegir poemes o bé interpretar lectures dramatitzades i petites peces teatrals. L'actiu Maria Fontana ha estat l'encarregada de llegir el manifest de l'AADPC i l'actor Oriol Genís ha posat veu al manifest internacional, escrit enguany per l'escriptor noruec Jon Fosse.

En una entrevista a l'ACN, la vicepresidenta de l'AADPC, Ester Bartomeu, ha explicat que l'acte coincideix amb la celebració del Dia Mundial del Teatre - 27 de març - i que te com a principal objectiu reivindicar la importància d'aquest art. A més, ha recordat que el teatre és una eina "potent" que ajuda a tirar endavant en els moments "més complicats". "Ens aporta tranquil·litat i evasió, però també reflexió i pensament crític", ha insistit.

Per això, ha opinat que és necessari treballar per incentivar "el consum teatral" amb polítiques concretes que incideixin, per exemple, en camps com l'educació o el turisme. "No deixa de ser un sector precari al que s'ha d'ajudar molt més, ja que els intèrprets tenen feina de forma puntual i aquesta inestabilitat fa que el sector, en conjunt, també sigui inestable".

Un acte lúdic i participatiu

L'esdeveniment ha començat al voltant de les quatre de la tarda i, durant dues hores, ha intercalat moments més institucionals amb d'altres de més lúdics i participatius, protagonitzats principalment pels assistents del mateix públic. Així, s'ha pogut veure tot tipus de propostes musicals, teatrals, poètiques o relacionades amb d'improvisació. La possibilitat de pujar a l'escenari estava oberta a tothom, i ha fet que algunes de les persones ho fessin, fins i tot, amb d'altres que acabaven de conèixer allà mateix.

D'altra banda, en el marc de la celebració s'ha llegit un manifest dels professionals de les arts escèniques, i un segon d'internacional. El de l'AADPC estava redactat per l'actriu Maria Fontana, qui ha aportat una mirada optimista, però també reivindicativa sobre les arts escèniques catalanes. La representació dels diferents accents i dialectes, la necessitat d'un espai obert i inclusiu per a tothom, la reivindicació del teatre com un espai segur, la urgència de condicions dignes de treball i el rebuig a la censura dins l'art han estat alguns dels temes que ha posat sobre la taula.

D'altra banda, el vessant més internacional ha anat de la mà de l'actor Oriol Genís, que ha llegit un manifest internacional escrit per l'escriptor noruec Jon Fosse, que va ser premiat amb el Premi Nobel de Literatura l'any passat. En aquest, Fosse planteja l'art com a sinònim de pau, i convida a passar pel seu adreçador totes les guerres, les problemàtiques i els enfrontaments per aconseguir una reflexió més interessant i amb cert criteri.

En aquest sentit, el text s'impregna del context internacional bel·licista per alçar la veu i posar en valor el paper de l'art com una eina capaç de fomentar la pau i l'empatia entre persones i nacions. L'acte, que ha acabat amb una entrega de premis a les millors actuacions, estava organitzat per l'AADPC i el Districte de Gràcia de Barcelona, en col·laboració amb TTP, CIATRE, ADETCA, Viuelteatre i Teatre Lliure.

Anar al contingut