La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat la ponència de la reforma del Codi Penal

Primer aval a la reforma de la sedició i la malversació en una votació molt ajustada

La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat el dictamen de la ponència de la reforma del Codi Penal amb 19 vots a favor, 17 en contra i una abstenció

Actualitzat

La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat aquest dimarts la reforma que elimina el delicte de sedició del Codi Penal i el converteix en un de desordres públics agreujats i que rebaixa a 4 anys la pena màxima del de malversació quan no hi hagi ànim de lucre o enriquiment personal, com van acordar aquest dilluns el PSOE i ERC.

El text ha rebut 19 vots a favor --els del PSOE, Unides Podem, ERC i PNB--, 17 en contra i una abstenció, d'EH-Bildu. Els vots negatius han estat, d'una banda, del PP, Vox i Ciutadans --que han acusat el govern espanyol rendir-se a l'independentisme-- i, d'altra banda, de Junts i la CUP, que han acusat ERC d'haver acceptat que l'1-O va ser delicte.

"El que va començar amb un anunci pompós del president Aragonès ha acabat amb l'acceptació de les esmenes d'un partit del 155 i l'admissió que l'1-O va ser delicte", ha afirmat el diputat de Junts Josep Pagès. Per Mireia Vehí, de la CUP, la reforma "modificar penes, però no els conceptes".

Des d'ERC, la diputada Carolina Telechea ha defensat que és "positiva" i que, malgrat que té "marge de millora", permet que a partir d'ara "cap manifestant pugui ser acusat de sedició". També ha subratllat que no despenalitza la malversació.

Per la seva banda, el PSOE diu que la reforma ajuda a reconstruir "ponts trencats" i, des de Podem --que aquest dilluns es va desmarcar de l'acord de reforma de la sedició--, Jaume Asens ha afirmat que "en termes generals" aquesta és una reforma "positiva", però que també té "ombres".

En una altra línia de crítiques, el diputat del PP Luis Santamaría ha afirmat que amb aquesta reforma "Sánchez per deixar impune l'1-O, per haver bastit un pont de plata a Junqueras perquè sigui candidat a la Generalitat i perquè Espanya estigui més a prop que mai del referèndum contra-natura que vol l'independentisme".

En la mateixa línia, Edmundo Bal, de Ciutadans, ha parlat d'"un dels atemptats més greus que s'ha comès contra la Constitució", i Javier Ortega-Smith, de Vox, titlla la reforma d'"autèntic cop d'estat institucional".


L'aprovació definitiva, abans de finals d'any

La reforma es debatrà i votarà definitivament al Congrés aquest dijous, en un ple extraordinari, i després passarà al Senat. Entrarà en vigor un cop es publiqui al BOE. La voluntat és que això passi abans d'acabar l'any.

El text inclou també un canvi en el procés de renovació dels membres del Tribunal Constitucional, amb un nou sistema de majories perquè el Consell General del Poder Judicial elegeixi els dos magistrats que li corresponen.

Introdueix el delicte d'enriquiment il·lícit i, en matèria laboral, inclou castigar amb presó la contractació "mitjançant la seva contractació sota fórmules alienes al contracte de treball", com els falsos autònoms.
 

Bolaños defensa que la reforma no despenalitza l'1-O

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que cap dels fets comesos el 2017 en el marc del procés independentista queda despenalitzat amb aquesta reforma del Codi Penal. "Tots ells estan ara penalitzats amb uns nous delictes com és el de desordres públics agreujats o el desviament pressupostari irregular", ha assegurat en una entrevista a TVE.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños
Bolaños diu que la nova malversació no deixa fora l'1-O (ACN)

Bolaños ha defensat que és "lògic que ERC digui que no se li aplica el Codi Penal", però ha negat que la nova malversació deixi fora l'1-O i, diu, a més, que serà "pitjor" per als corruptes.

A més, el ministre ha deixat clar que no hi haurà referèndum a Catalunya "en cap cas", "ni per la via pactada ni per la unilateral".
 

García-Page: "No es pot fer a mida dels culpables"

Arguments que no convencen el president de Castella-La Manxa, el socialista Emiliano García-Page. Afirma que "no és tolerable pactar amb els delinqüents la seva pròpia condemna" i que el Codi Penal no es pot fer "a mida dels culpables".

Ha afegit que "el primer que em molestaria és que ens prenguin per ximples". "No cal que m'expliquin el que està passant", ha dit, perquè "quan un Codi Penal es pacta amb dos cafès a l'últim minut sense cap informe jurídic literalment vulnera els cinc anys que vaig invertir en la meva carrera de dret".

ARXIVAT A:
Procés catalàSedicióCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut