Preocupació per l'alt risc d'incendi forestal aquest estiu

Els equips de prevenció vigilen sobretot zones molt poblades, com el litoral i prelitoral de Barcelona

Feia anys que no es veia un mapa amb un risc d'incendi com els que el Centre de Prevenció va elaborar a inicis d'aquesta setmana. La zona vermella mostra un risc alt, però la morada és el risc màxim i el negre indica que fins i tot s'ha hagut de barrar el pas a aquelles zones pel gran perill que suposa.

Aquests mapes de risc d'incendi varien depenent de la meteorologia diària. Per exemple, si fa vent, el risc es dispara. I ho fa perquè la vegetació està tan seca, que és altament inflamable.  

 


Davant d'un mapa de Catalunya enorme, l'inspector en cap del cos d'Agents Rurals, Toni Mur, mostra els indrets que més els preocupen:

"Aquest any tenim dues zones definides: d'una banda el Pirineu i Prepirineu juntament amb el sud de Tarragona on ha plogut aquesta primavera i inici de l'estiu i on la vegetació està humida, que ara mateix té millors condicions i no ens preocupa tant. Però on, si fes vent, la cosa també es podria capgirar. I de l'altra banda, el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona on les dades de la vegetació són molt dolentes, està molt seca. En 90 dies gairebé no hi ha hagut pluges importats. Aquestes comarques ens preocupen moltíssim."

Els mapes de risc d'incendi s'elaboren tenint en compte moltíssims paràmetres. Sobretot la meteorologia, temperatura, vent, insolació... però el que és bàsic és saber com està la vegetació, perquè això determinarà el seu nivell de combustibilitat, vaja, la facilitat per incendiar-se. Davant d'una vegetació seca, qualsevol espurna pot fer un incendi.

"Estem en un risc permanent mentre no tinguem precipitacions quantioses. Depenem de quines son les previsions meteorològiques cada dia. En quant tenim vent, el risc es converteix en alt o extrem", alerta Toni Mur.

Dos agents rurals recullen mostres de vegetació al bosc
Dos agents rurals recullen mostres de vegetació al bosc


Els Agents Rurals pentinen el territori periòdicament per recollir mostres de vegetació en punts concrets. Sempre són els mateixos indrets i les mateixes espècies vegetals. Els acompanyem a Sentmenat, al Vallès Occidental, una de les comarques on la sequera és més evident. A simple vista, els matolls i alguns pins es veuen clarament secs, groguencs i marronosos.

"A cada comarca s'agafen unes espècies diferents. Per exemple, al Barcelonès, el garric i l'estepa blanca. Això s'envia a analitzar, per saber el seu grau d'humitat. Però enguany ja es veu que està tot molt sec, sequíssim. Pinta que serà un estiu complicat." Ens ho diu Carles Calvera, agent rural del Vallès Occidental, mentre, amb un peu de rei, mesura el diàmetre de la tija de les plantes que recull, perquè sempre ha de ser el mateix.

També fan un recull de fotografies, sempre als mateixos indrets concrets, per comparar-los periòdicament. Si comparem les fotografies fetes enguany, al mes de juliol, amb les del mateix dia de l'any passat, són radicalment diferents. Les de l'any passat mostren una vegetació verda i ufanosa, que no té res a veure amb la d'avui.

 
 
 

 

De fet, l'any passat va ser rècord a la baixa, l'any amb menys hectàrees cremades els darrers 35 anys. Fins al 7 d'agost, només es van cremar 48 hectàrees. Això va ser sobretot gràcies a les fortes pluges de la primavera. En canvi, enguany, la truita s'està capgirant. Ja portem més de 600 hectàrees forestals cremades.

"Estem preocupats pel que queda d'estiu, una preocupació constant i creixent. A més, com que afecta la zona metropolitana altament poblada, i com que els incendis estan gairebé sempre relacionats amb activitat humana, tenim previsió de nombrosos incendis a tota aquesta zona, tota la temporada. I sobretot perquè es poden fer grans si tenim una meteorologia que no ens vagi a favor. I tot això en zones amb molta població i molts edificis, cosa que complica la tasca dels bombers."

Al laboratori agroalimentari, a Cabrils, hi arriben les mostres de vegetació recollides pels agents rurals. Allà hi analitzen el grau d'humitat. Enguany, les mostres recollides al Barcelonès i al Vallès Occidental, per exemple, ho deixen ben clar. La humitat és baixíssima.

"Aquest any, més que mai, recomanem extremar les precaucions en totes les activitats al medi natural, en totes! Perquè de vegades la gent no és conscient del perill que comporta. No fer foc en cap cas, cura en l'ús de maquinària i vehicles de motor i, davant de qualsevol columna de fum, avisar ràpidament al 112."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut