Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Catalunya viu per ara l'estiu amb menys incendis dels últims 35 anys, el mínim històric

La pluja de la primavera apaivaga els focs: en aquest 2020 només han cremat 48 hectàrees, la xifra més baixa des que n'hi ha registres

Néstor GómezActualitzat

Recordeu algun incendi forestal a Catalunya d'aquest estiu? De ben segur que no. Estem en xifres rècord de poques hectàrees cremades fins ara. En aquest 2020 només han cremat 48 hectàrees, quan la mitjana dels primers 7 mesos de l'any des del 2005 és de 2.400 ha.

 

Darrere d'aquesta xifra espectacular de poca superfície cremada es troba una primavera excepcionalment plujosa, sobretot concentrada en els mesos d'abril i juny. Juny és el principal actor apagafocs, perquè ha retardat l'arribada de les calors intenses i no ha permès que el terra dels boscos s'eixugués.

És així que hem arribat al cor de la canícula, i havent passat la gran calorada dels darrers dies de juliol i els primers d'agost sense cap incendi significatiu.

 

Fins ara, el 2018 era l'any amb menys superfície cremada en 32 anys, amb només 141 hectàrees. Com que el 70% dels incendis són entre gener i juliol, aquest 2020 va camí de rebaixar la xifra del 2018, uns valors amb mínims històrics comparats amb els darrers anys i extremament lluny dels anys amb grans incendis.

Des que va començar la campanya d'estiu el 16 de juny, només han cremat 21 ha, de les quals 9 corresponen a superfície arbrada i 12, a superfície herbàcia i matolls. Aquest any 2020, a Catalunya trobem 17 comarques on ha cremat menys d'una hectàrea, i on més se n'han cremat ha estat al Pallars Sobirà, amb 7,5 ha, però cap de massa forestal arbrada.

No val abaixar la guàrdia

Només un gran incendi pot capgirar les dades, si bé les condicions de partida no són pas les mateixes. L'any 2019, només l'incendi que a principis d'estiu va tenir lloc a la Ribera d'Ebre va cremar, durant onze dies, més de 5.000 ha d'arbres, matolls i conreus dels municipis de Flix, Vinebre, la Torre de l'Espanyol i la Palma d'Ebre. El foc també va arribar a Maials i a Llardecans, al Segrià; i a Bovera i a la Granadella, a les Garrigues. 5.000 ha d'un total anual de 5.770.
 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
IncendisMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut