El Gran Premi de Còmic Barcelona es va atorgar a Antonio Martín per via telemàtica

Premi polèmic al món del còmic: un centenar d'autors signen contra Antonio Martín

Consideren que es traeixen les bases del Gran Premi de Còmic Barcelona i critiquen que el guanyador havia denunciat un dibuixant per un acudit

RedaccióActualitzat

Prop d'un centenar d'autors de còmic reclamen que es retiri el Gran Premi de Còmic Barcelona a l'editor i divulgador Antonio Martín.

En una nota pública, els signants rebutgen que el guardó, lliurat divendres en un acte telemàtic, no s'atorgués a un creador d'historietes i sí a algú com Antonio Martín, que l'any 2000 va denunciar un jove autor per un acudit.

 

 

L'any 2000, quan Martín era editor de Planeta DeAgostini, va denunciar el dibuixant David Ramírez per una pàgina publicada a la revista "Dolmen".

En el dibuix, Ramírez representava Antonio Martín com Darth Vader i el dibuixant Cels Piñol, amb el qual l'editor havia tingut algunes topades, com Luke Skaywalker, en una secció de tocs satírics entorn del món editorial del còmic.

Ramírez va ser condemnat a una multa de 4.000 euros, quantitat que va poder pagar gràcies al suport que va rebre d'altres dibuixants que van publicar un còmic col·lectiu per recollir fons.

"Al marge dels meus problemes amb aquest senyor, Antonio Martín no és autor, com bé diuen les bases dels premis", ha dit David Ramírez a l'agència Efe. "Em vaig sorprendre quan vaig sentir el seu nom", ha afegit. "Com a divulgador pot ser bo, però donar-li-ho a ell és una injustícia per a l'autor o l'autora gran que no el rebrà, i als quals els aniria molt bé el reconeixement i els diners del premi, en un sector en el qual no abunden, precisament."


Dibuixants contra la decició del jurat

El dibuixant Albert Monteys, premi a la millor obra espanyola de Comic Barcelona el 2019 per "Univers", ha assegurrat que més, enllà d'aquesta demanda a David Ramírez, "que sens dubte molts recorden encara", la cosa que més els ha molestat és que s'hagin saltat l'esperit dels premis.

"No volem menysprear la labor de Martín com a historiador, però és com si li donessin l'Oscar de millor pel·lícula a un crític de cinema", ha comentat a Efe el dibuixant.

A més, els signants del document recorden que el Gran Premi, que reconeix tota una trajectòria, ha estat sempre per a dibuixants i guionistes d'aquest mitjà, i que molts noms veterans encara no l'han pogut rebre.

Entre els firmants, hi guanyadors del Premi del Còmic del Ministeri de Cultura i del mateix Gran Premi del Saló de Barcelona.

També hi ha Juanjo Sáez, que ha afirmat al programa de Catalunya Ràdio "Estat de Gràcia" que "El Saló del Còmic ja porta molt de temps prenent decisions de forma una mica aleatòria, sense tenir en compte els autors en general, i això ja és el súmmum."

 

 

Quan divendres passat es van fer públics els premis el mateix Antonio Martín afirmava sentir-se aclaparat per un reconeixement a la seva labor com a historiador i "activista" del còmic, a més de per la seva llarguísima trajectòria com a editor.

"Estic sorprès i una mica desbordat, perquè he mirat els premiats altres anys i aclapara estar al costat d'aquests noms i autors tan importants; una veritable sorpresa de la qual em sento òbviament afalagat, després de molts anys treballant", afirmava.

El jurat d'aquest any, el membres del qual encara no s'han pronunciat sobre aquest terratrèmol, estava format pel guionista Antonio Altarriba, últim Gran Premi de Còmic Barcelona; els historietistes Ana Galvañ, Ulises Ponce i Marika Vila; la crítica Cristina Hombrados, el divulgador Álvaro Pons; el llibreter Albert Mestres i Antoni Guiral, historiador i comissari d'exposicions de FICOMIC.

El signants del document demanen a l'organització del Saló del Còmic que li retiri el premi a Antonio Martín i el doni a algú que compleixi els requisits, amenaçant, en cas contrari, a no tornar a participar en aquesta mostra. 

ARXIVAT A:
Còmic
Anar al contingut