Butaques a l'interior d'un teatre
Continua sent molt complicat dedicar-se professionalment a les arts escèniques
Catalunya nit

Precarietat als escenaris: 6 de cada 10 intèrprets viuen sota el llindar de la pobresa

Una enquesta feta entre actors, ballarins i altres professionals revela que la meitat necessiten una segona feina per subsistir

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Vives Masdeu

Periodista de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@martavivesm
Actualitzat

El 63% dels artistes de Catalunya que es dediquen a arts escèniques com el teatre o la dansa es troben per sota el llindar de la pobresa. Aquesta és una de les dades de l'informe sociolaboral sobre aquest sector que ha elaborat, a escala estatal, la Fundació AISGE

Segons aquestes dades, només el 25% dels actors, ballarins o directors escènics catalans, entre altres artistes audiovisuals, superen el llistó dels 18.000 euros d'ingressos anuals (poc més del salari mínim interprofessional).

La dansa és una de les disciplines més afectades per la precarietat laboral
La dansa és una de les disciplines més afectades per la precarietat laboral (Pexels)

El 49% dels artistes han de recórrer a una segona feina al marge de l'artística per subsistir, però un 13% estan desocupats tant dins com fora de la seva professió.

L'actor Sergi Mateu, delegat d'AISGE a Catalunya, destaca que aquesta és una fotografia del sector que ha de servir perquè la societat en prengui consciència:

"És una professió que dóna el màxim perquè la gent gaudeixi, però en la qual és molt difícil tirar endavant."


Les dones artistes, encara més precàries

L'escletxa salarial entre homes i dones és abismal entre els artistes catalans: elles ingressen 9.900 euros a l'any i ells, 15.100. Una desigualtat evident que cal abordar, segons Mateu:

"La dona està per sota i lluitem per igualar el seu nivell salarial. Ens hi hem de posar molt forts."

Aquest estudi de la Fundació AISGE -entitat que té per objectiu l'assessorament i la promoció dels artistes- ha estat elaborat al llarg de tot el 2023 a partir de 3.410 enquestes realitzades entre els seus socis (uns 700 a Catalunya), amb una edat mitjana d'uns 45 anys.

L'estudi, per tant, abasta gairebé el 40% dels artistes audiovisuals del país.

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboralTeatreArt
Anar al contingut