Targeta sanitària
Targeta sanitària
Catalunya Nit

Posar a la targeta sanitària el nom sentit: un tràmit en alça entre les persones trans

Més de 500 catalans van optar el 2023 per demanar que els atenguessin d'acord amb el gènere triat

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Cristià

Periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

@MartaCristia
Actualitzat

A Catalunya, des del 2015, les persones trans poden demanar el canvi del nom oficial al nom sentit a la targeta sanitària. El nom sentit és el nom del gènere amb què s'identifica una persona i no el que se li va assignar en néixer i que apareix al DNI. Per tant, aquest tràmit permet que, en l'àmbit sanitari, les persones trans puguin ser tractades i anomenades com volen, encara que no s'hagi fet el canvi de nom a la documentació oficial.

És un tràmit pioner al qual cada vegada s'acull més gent: des del 2015 han fet aquest pas 2.300 persones, 519 de les quals el 2023, segons dades proporcionades pel Departament d'Igualtat. 

Aquesta xifra representa un lleuger increment respecte als anys anteriors: l'any 2022 es van tramitar 451 targetes sanitàries i el 2021, 445. L'augment és més notable si es compara amb les dades de l'any 2020, en què es van gestionar 229 targetes, i amb l'any 2019, amb 187 targetes tramitades.

Adele Miravet ha demanat el canvi de nom a la targeta sanitària
Adele Miravet ha demanat el canvi de nom a la targeta sanitària

L'Adele Miravet, una de les persones que s'ha acollit a aquest tràmit, assegura que l'ha ajudat a integrar-se millor a la societat. "He socialitzat la meva identitat amb tota tranquil·litat", explica a l'hora d'anar al metge o a la farmàcia: 

"Em tracten en femení, em criden pel meu nom, i fins i tot, una de curiosa: vaig anar a fer una fluxometria, una mesura de l'orina, i em van dir si la volia fer dreta o asseguda."

Aquest canvi de nom, a més, també li ha evitat situacions molt violentes, com per exemple haver de donar explicacions per la roba interior. 


Un tràmit senzill

Fer aquest canvi no és complicat, com explica Maria Jofre, tècnica del Servei d'Atenció Integral LGTBI del Maresme. S'ha d'omplir un formulari, s'adjunta el DNI i es comença a tramitar. Es tracta d'un tràmit que es pot fer online i pensat per a majors de 16 anys. Els menors necessiten l'autorització dels seus representants legals

En canvi, canviar el nom i el sexe al DNI és més complicat, però quan arriba la targeta sanitària nova, amb el nom sentit, també arriba un document oficial que es diu "faig constar" i que enllaça aquesta targeta amb el document nacional d'identitat.

La targeta sanitària arriba al telèfon mòbil
Catalunya està en procés d'ampliar els documents on es pot aplicar el canvi de nom

Ara, amb la llei integral d'identitat i expressió de gènere que s'està acabant de redactar per portar-la al Parlament, la Generalitat vol ampliar a tots els àmbits, formularis i aplicacions de l'administració aquesta opció de canvi a nom sentit per a les persones trans, a més d'incloure la casella de gènere no binari per a qui no s'identifica com a home o dona. 

ARXIVAT A:
SalutIgualtat de gènereTransfòbia
Anar al contingut