Polònia envia més soldats a la frontera bielorussa per evitar l'entrada de Wagner i migrants

El govern ultraconservador polonès tem que els mercenaris de Wagner, instal·lats prop de la frontera, entrin a Polònia

RedaccióActualitzat

Aquesta mateixa setmana Polònia va anunciar l'enviament de 2.000 soldats per reforçar la frontera amb Bielorússia, i aquest dijous ha anunciat que hi enviarà 10.000 soldats més. La revolta fallida del grup de mercenaris Wagner a Rússia ha acabat suposant un problema per a Polònia, ja que estan instal·lats molt a prop de la seva frontera.

L'objectiu de l'enviament d'aquests milers de soldats a la frontera és fortificar encara més la línia de separació i impedir qualsevol provocació, segons explica el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki:

"Rússia i Bielorússia estan incrementant la pressió a les nostres fronteres, estan incrementant les provocacions, i hem d'estar alerta perquè aquestes provocacions aniran augmentant."

El govern polonès acusa el règim de Minsk de buscar desestabilitzar-lo amb atacs híbrids. Primer amb l'ús de migrants que volen entrar a Europa i a qui Bielorússia facilitaria el pas utilitzant-los com a arma de guerra.

Segon, denuncia violacions del seu espai aeri d'helicòpters bielorussos i, sobretot, veu amb molt temor la presència dels mercenaris de Wagner a només deu quilòmetres de Polònia. Varsòvia tem que s'infiltrin al seu país i recorda que s'ha situat en un extrem estratègic a tocar de les fronteres polonesa i lituana.

El primer ministre polonès va explicar que un grup de 100 combatents de Wagner s'havia desplaçat fins a la ciutat de Hrodna, a la frontera amb Polònia. Va advertir que els combatents de Wagner podrien entrar a Polònia fent-se passar per migrants, o que podrien fer-se passar per guàrdies fronterers bielorussos i ajudar a travessar més migrants il·legals.

Un home pintant un tanc que desfilarà en la commemoració del Dia de les Forces Armades Poloneses (Reuters/Kacper Pempel)

El govern de Polònia diu que el dia 1 d'agost dos helicòpters militars bielorussos van volar a baixa altura a uns dos quilòmetres dins del territori polonès, a la regió de Belaveja, cosa que va desmentir Minsk.

De fet, Minsk ridiculitza la reacció polonesa i assegura que es tracta d'un petit grup de mercenaris que només estan entrenant el seu exèrcit. Al seu torn, el Kremlin acusa Polònia de ser el responsable de la inestabilitat.

De fons, en tota aquesta crisi també hi ha les eleccions poloneses del 15 d'octubre, en què el govern ultraconservador d'Andrzej Duda es juga la reelecció. Sense menystenir l'amenaça russa, l'oposició sospita que l'executiu nacionalista està explotant la tensió a la frontera per motius electorals.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaRússiaOTAN
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut