La denúncia d'Aragonès pel Catalangate es queda al TSJC
L'Audiència de Barcelona ha decidit que la denúncia d'Aragonès pel Catalangate es quedi al TSJC (Europa Press/David Zorrakino)
Barcelona

Pegasus: la justícia dona la raó a Aragonès i la denúncia pel Catalangate es queda al TSJC

La defensa del president de la Generalitat ha evitat el trasllat de la causa a l'Audiència Nacional, que ja va arxivar l'espionatge a Pedro Sánchez  

Paula Núñez GubertActualitzat

Novetats en la causa judicial contra Pegasus. L'Audiència Provincial de Barcelona ha donat la raó al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha rebutjat que l'Audiència Nacional assumeixi la causa pel presumpte espionatge amb el programa Pegasus al cap del govern, tal com demanava la Fiscalia. 

En la querella que va presentar fa un any als jutjats d'instrucció, Aragonès assenyalava directament l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, com a responsable d'haver espiat el seu telèfon mòbil, fent ús del programari maliciós Pegasus, quan era vicepresident.

Llavors, el magistrat número 29 va decidir inhibir-se a favor de l'Audiència Nacional, però la seva defensa va presentar un recurs, que ara ha estimat la provincial, donant-li la raó, i mantenint-la al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
 

Causa Sánchez, arxivada. Causa Aragonès, reactivada

Els republicans celebren que s'hagi reactivat la causa i consideren que, amb la decisió del jutge de Barcelona, té més possibilitats de tirar endavant, perquè esquiva el tribunal que va arxivar la causa d'espionatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez

En el cas de Sánchez, la investigació no va prosperar per falta de col·laboració d'Israel, d'on és l'empresa propietària de Pegasus.

Segons la defensa, la petició de la Fiscalia d'elevar el cas a l'Audiència Nacional tenia el mateix objectiu, paralitzar el cas fins al seu arxivament. 


Més de 60 independentistes espiats 

L'escàndol del Catalangate va esclatar l'abril del 2022, quan l'organització Citizen Lab i The New Yorker van fer públic que una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista català havien estat espiades amb el programari d'origen israelià Pegasus.

La llavors directora del CNI, Paz Esteban, va admetre haver espiat amb aval de la justícia 18 independentistes, enmig d'una forta polèmica que va acabar amb la seva destitució. 

El cas batejat com a Catalangate ha arribat a instàncies europees aquest mes de juny.

El Parlament Europeu va aprovar l'informe "Pegasus", que recomanava a Espanya a investigar a fons els casos d'espionatge amb aquest mètode, i reformar el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

L'informe, elaborat per un comitè d'eurodiputats després de més d'un any d'investigacions, assenyalava directament Espanya per espiar polítics i líders independentistes.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialPere AragonèsTSJCCatalangate
Anar al contingut