Barcelona

Partits polítics i associacions reten homenatge a Rafael Casanova enmig de protestes per la crisi

El monument a Rafael Casanova a Barcelona centra sempre l'atenció de les primeres hores de la Diada Nacional de Catalunya. Un any més, partits polítics i associacions s'hi acosten per fer l'ofrena floral davant la figura de qui va ser conseller en cap de Barcelona. Els més matiners han estat el govern català i el PP. Puntualment, a les nou, i encapçalats pel president de la Generalitat, José Montilla, els membres de l'executiu han deixat les flors al peu del monument. A la resta de Catalunya, l'Onze de Setembre també ha començat amb les tradicionals ofrenes en punts emblemàtics de les viles i les ciutats.

Actualitzat
El govern català ha estat la primera institució a fer l'ofrena a Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona durant la caiguda a mans de les tropes borbòniques el 1714. A les nou, amb el president de la Generalitat, José Montilla, al capdavant acompanyat dels dos altres representants del tripartit, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, els membres de l'executiu han deixat les flors al peu del monument.

Els efectes de la crisi s'han deixat sentir en l'ofrena del govern. El malestar per la situació econòmica s'han imposat a les xiulades independentistes d'altres anys. El govern català ha hagut d'escoltar les protestes de treballadors de Nissan i Roca, pels acomiadaments previstos a les seves empreses.

Fins a l'estàtua de Rafael Casanova s'hi ha arribat també una delegació del Parlament de Catalunya. Encapçalada pel seu president, Ernest Benach, la mesa del Parlament ha fet l'ofrena floral enmig, també, dels xiulets de treballadors de Nissan i Roca.

Convergència i Unió també ha fet la seva ofrena floral. L'han encapçalat Felip Puig, de Convergència, i Josep Maria Pelegrí, d'Unió. El president de la federació, Artur Mas, ha parlat de la futura sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Ha dit que si és desfavorable, no es pot menystenir la capacitat de decisió del poble català.

El Partit Socialista de Catalunya ha fet l'ofrena floral acompanyat d'un gran nombre de militants. Al capdavant de la comitiva, el president del partit, Isidre Molas, i la vicepresidenta, Manuela de Madre. També hi havia diversos consellers del govern.  Molas ha destacat que en temps de crisi, és comprensible que la gent que ho passa malament expressi el seu malestar.

Esquerra Republicana també ha participat en aquesta ofrena floral, en què hi han assistit membres destacats del partit com Joan Puigcercós, Joan Ridao, Josep-Lluís Carod-Rovira o Ernest Benach. Després de cridar consignes d'"independència", els republicans han cantat "Els segadors".

La delegació d'Iniciativa per Catalunya-Verds Esquerra Unida i Alternativa tampoc s'han salvat de les protestes dels treballadors presents a l'acte. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha estat el principal blanc de l'escridassada.

El Partit Popular de Catalunya ha estat el primer d'arribar al monument de Rafael Casanova. D'aquesta manera, com que han estat els més matiners, s'han pogut estalviar algunes escridassades. Els populars han volgut participar en l'ofrena per defensar, segons han dit, que la Diada és de tothom. La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha manifestat que no s'ha de mirar el passat, sinó que, tant avui com durant aquest nou curs polític, la prioritat ha de ser la crisi econòmica. Per això, Camacho ha demanat al president Montilla austeritat en la gestió i que no apugi els impostos.

Ofrenes de Barça i Espanyol i ofrenes a Sant Boi

Com ja és tradició, també han fet l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova els clubs esportius. El Barça i l'Espanyol han homenatjat la figura de qui va enarborar la senyera de santa Eulàlia el dia de l'assalt final de les tropes borbòniques a la ciutat. A les deu del matí, el club blanc-i-blau ha dipositat la seva corona de flors amb una comitiva encapçalada pel president del club, Daniel Sánchez Llibre. L'ofrena del Barça ha estat marcada per la interpretació dels Segadors, que s'ha fet sense música, i per les paraules de Joan Laporta, que ha defensat el seu dret a expressar la seva "consciència nacional".

Un altre escenari d'ofrenes amb motiu de la Diada és Sant Boi de Llobregat, on hi ha la tomba de Rafael Casanova, conseller en cap el 1714. L'acte ha començat a les deu del matí amb la hissada de la senyera, acompanyada per la interpretació de l'himne de Catalunya. Després, els participants han iniciat l'ofrena des de l'església de Sant Baldiri, i al final s'ha ballat una sardana a la plaça. José Montilla ha tornat a encapçalar l'ofrena floral del govern català. A l'acte, també hi han participat un centenar d'institucions, partits i entitats.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut