Barcelona

La crida dels presidents de la Generalitat a plantar cara a una retallada de l'Estatut marquen l'homenatge a Macià

Les referències al repte del moment polític actual, amb l'Estatut pendent de la sentència del Tribunal Constitucional, han centrat l'acte de commemoració del 150è aniversari del president Francesc Macià. No han faltat elogis a la seva figura i la seva trajectòria política. L'homenatge a Macià, amb què s'obren els actes institucionals de la Diada, ha congregat unes 700 persones davant les quals hi han parlat els expresidents Pujol i Maragall, el president del Parlament, Ernest Benach, i el president de la Generalitat, José Montilla.

Actualitzat
Les referències al repte del moment polític actual que viu Catalunya, amb l'Estatut pendent des de fa tres anys d'una sentència del Tribunal Constitucional, han marcat l'acte d'homenatge al president Francesc Macià, juntament amb els elogis a l'esperit de lluita i unitat que van marcar la seva trajectòria política.

L'expresident Jordi Pujol ha apel·lat al sentit de la dignitat i de l'elegància i ha fet una crida a "no tenir por" en un moment que ha qualificat de "perillós". Pujol ha volgut transmetre un missatge positiu i de coratge i ha matisat que "cap llei ni cap tribunal" podrà arrabassar el "capital humà, cultural i social" de Catalunya, en referència a la sentència del TC.

De la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ha demanat que es treballi amb "decisió i unitat". Mentrestant, l'expresident Pasqual Maragall, qui ha estat el primer a intervenir, ha fet una petició clara: que es torni a votar en referèndum l'Estatut si el Tribunal Constitucional el retalla. Catalunya ha de decidir de nou, segons Maragall, "si sí o no el volem".

Finalment, el president de la Generalitat, José Montilla, s'ha compromès durant la seva intervenció, a desplegar i aplicar l'Estatut "en tota la seva amplitud, extraient-ne el màxim rendiment" i ha assegurat que actuarà "des de la lleialtat institucional i donant resposta al mandat exigent i precís" del poble català. Montilla també ha cridat a "treballar més i millor" per sortir de la crisi econòmica.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut