Un mico amb xips cerebrals que juga a videojocs: un pas per moure objectes amb la ment

Elon Musk presenta els avanços de Neuralink, l'empresa que va fundar el 2016 i que promet fer realitat la telecinesi

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una de les fantasies més agosarades de la imaginació humana és ara una mica més a prop: la telecinesi, o moure coses i objectes amb la ment, només pensant-hi.

Però no de manera sobrenatural, sinó amb ajuda de la tecnologia. És al que es dedica l'empresa Neuralink, fundada a Califòrnia el 2016 per l'empresari multimilionari Elon Musk, la segona persona més rica del món.


Pager juga a Pong

Aquest divendres s'ha presentat l'experiment que ha fet aquesta empresa amb un macaco anomenat Pager: asseguren que pot jugar al tradicional joc d'ordinador Pong només amb la ment.

A Pager li van implantar dos xips al cap connectats amb milers d'elèctrodes directament a les neurones de la zona del cervell que controla les mans, i li van ensenyar a jugar al joc.

Imatge de la implantació dels elèctrodes dels xips connectats a les neurones


Identificar patrons neuronals

Segons el que ha explicat l'empresa, mentre jugava van analitzar i calibrar informàticament els patrons d'activitat de les neurones en relació amb els moviments de la seva mà:

"Després d'uns quants minuts de calibratge, podem utilitzar el resultat de la descodificació per moure el cursor en lloc del joystick."

En el vídeo es pot veure com, mentre Pager va xuclant batut de plàtan, la pala del joc va parant la pilota només mirant-la:

 

"És com si el telèfon t'hagués entrat al cervell"

Segons ha assegurat Musk, aquest només és el primer pas en els objectius de l'empresa, que són molt més ambiciosos:

"En realitat, hi ha moltes funcions que aquest dispositiu podria fer relacionades amb el control de la salut i l'advertència sobre possibles atacs cardíacs, accidents cerebrovasculars i altres danys, així com altres funcions de comoditat, com reproduir música. És com si el telèfon t'hagués entrat al cervell o alguna cosa així."


 

Elon Musk amb el robot cirurgià que implanta els xips de Neuralink
 

El cirurgià és un robot

La implantació del xip no la pot fer un cirurgià humà, perquè els elèctrodes amb els que es connecta amb les neurones són massa petits i cal moltíssima precisió.

Per això és necessari un robot de cirurgia, que, a més, és molt ràpid i pot fer tota l'operació: fer el forat al crani, implantar el xip i tapar el forat.

Promeses de futur

Segons Musk, amb els aparells que està desenvolupant Neuralink, una persona amb paràlisi podrà fer servir el mòbil més ràpid que les persones amb plenes capacitats amb els seus dits, i molt més enllà, fins i tot tornar a caminar.

Però de moment això només són promeses: ara per ara el que tenen és un mico que pot jugar a un joc d'ordinador només mirant i pensant.

 

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut