Operació Judes: L'Audiència Nacional deixa en llibertat amb fiança 3 dels CDR empresonats
Agents de la Guàrdia Civil, el 23 de setembre durant un dels registres de l'operació Judes (EFE)
Madrid

Operació Judes: l'Audiència Nacional deixa en llibertat amb fiança 3 dels CDR empresonats

Són Xavier Duch, Xavier Buïgas i Eduard Garzón, que hauran de pagar una fiança de 5.000 euros

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha decretat aquest divendres la llibertat amb fiança de 5.000 euros de Xavier Duch, Xavier Buïgas i Eduard Garzón, tres dels detinguts el 23 de setembre en el marc de l'operació Judes.

Tots tres hauran de passar per un jutjat un cop a la setmana, els dilluns, i no podran sortir d'Espanya.

Alerta Solidària, que s'encarrega de la seva defensa, ha celebrat la mesura, i ha reclamat que s'arxivi la tota la causa, que afecta els 7 empresonats i els 2 detinguts més que van quedar amb llibertat amb càrrecs:


Acusats de terrorisme i conspiració

La Fiscalia els va acusar de terrorisme, tinença d'explosius i conspiració per provocar estralls, tot amb la intenció d'aconseguir la independència de Catalunya.

El fiscal sempre havia demanat presó per a ells, fins fa un mes, quan va canviar de criteri i va demanar llibertat amb fiança de 9.000 euros, argumentant que cap dels tres van tenir relació amb la manipulació de substàncies que podrien ser explosives.

 


"Delictes de terrorisme"

La llibertat amb fiança l'han decretada els jutges Fernando Andreu, José Ricardo de Prada i María Fernanda García, de la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional.

Els tres jutges han acordat aquesta llibertat, però han desestimat el gruix de les al·legacions de les defenses, sobretot la de que no siguin acusats de terrorisme:

"Ha de rebutjar-se la pretensió de la defensa que es declari la inexistència de delictes de terrorisme."

L'informe de la Guàrdia Civil acusa els detinguts de planificar l'ocupació del Parlament durant una setmana juntament amb el president Quim Torra.

A Xavier Duch en concret l'acusen també d'haver-se reunit en secret amb una germana de Carles Puigdemont.

Les proves serien converses telefòniques intervingudes a dos dels altres detinguts, Jordi Ros i Ferran Jolis, i també les declaracions judicials d'aquests.


Acusats de pertànyer a l'ERT

Eduard Garzón, i Xavier Buïgas, detinguts a Cerdanyola i a Sant Pere de Torelló, segons les acusacions formaven part amb Duch de l'Equip de Resposta Tàctica, l'ERT.

La Fiscalia va definir l'ERT com el nucli més radical dels CDRs, i va acusar els detinguts de formar part d'"un grup terrorista" que "podria haver causat danys irreparables".

4 continuen en presó preventiva

En canvi, continuarà a la presó Alexis Codina, un altre dels detinguts al setembre i que vivia a la casa on s'haurien fet algunes proves de fabricació d'explosius.

Després que l'Audiència Nacional anul·lés l'ordre de presó per a tots quatre per vulneració de drets, la Fiscalia va canviar d'opinió respecte als altres 3 detinguts, però no en el cas de Codina.

El jutge no ha fet cas de la petició de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, l'ACVOT, acceptada com a acusació popular, que continuava demanant presó incondicional.

9 detinguts, 7 en presó preventiva

Van ser 9 persones les detingudes en l'operació del 23 de setembre que va portar el nom d'operació Judes. Dos d'ells no van arribar a anar a la presó, però si els 7 restants.

A més de Codina, per tant, continuen en presó preventiva els altres 3 detinguts i empresonats aquell dia, Jordi Ros, Ferran Jolis i Germinal Tomàs.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàOperació Judes
Anar al contingut