Puigdemont estudia accions legals contra Borrell per qüestionar la justícia belga
Ofensiva de Puigdemont, Comín i Puig contra els "dubtes" de Borrell sobre la justícia belga (ACN/Natàlia Segura)

Ofensiva de Puigdemont contra Borrell pel seu "menyspreu" cap a la justícia belga

El cap de la diplomàcia europea va comparar el cas de Puigdemont amb el d'una etarra que Brussel·les no ha entregat a Espanya

RedaccióActualitzat

La desconfiança de Josep Borrell amb la justícia belga ha provocat la reacció de Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig contra l'exministre espanyol d'Exteriors. Els tres polítics exiliats estudien emprendre accions legals contra l'ara Alt Representant de la Unió Europea després que aquest dilluns va comparar el cas de l'expresident de la Generalitat amb el de l'etarra Natividad Jáuregui, que Espanya reclama i Brussel·les no ha entregat. "Si això passa des de fa anys, no ens ha d'estranyar que passin altres coses", va afirmar Borrell.

En un comunicat, Puigdemont, Comín i Puig consideren que l'exministre socialista menysprea el criteri de la justícia de Bèlgica per haver ajornat la vista de l'euroordre. Informen de les declaracions de Borrell al jutge belga que porta el cas de la seva extradició i també emeten una queixa davant de la Comissió Europea.

Els tres polítics independentistes acusen l'excap de la diplomàcia espanyola de vulnerar la seva presumpció d'innocència i asseguren que aquest episodi demostra que si fossin lliurats a la justícia espanyola no tindrien cap garantia de rebre un tracte just. Afirmen que "el sistema d'euroordres funciona diàriament sense cap tipus d'inconvenient a excepció dels que hi ha, com és lògic, quan s'utilitza per persecucions polítiques."

 



Borrell ataca Bèlgica per Puigdemont

 

Josep Borrell, aquest dilluns, en la seva estrena com a cap de la diplomàcia europea (EFE/Javier Lizón)

Josep Borrell va fer aquestes declaracions a Madrid en una reunió dels representants de l'ASEM, l'Associació de Països d'Àsia i Europa, un marc on actuava com a cap de la diplomàcia europea.

Abans d'accedir al càrrec europeu, Borrell va assegurar que no l'utilitzaria per fer comentaris sobre la qüestió catalana. Aquest dilluns, però, no se'n va poder estar i va qüestionar l'actuació de la justícia belga en el cas de l'euroordre posant com a exemple que Bèlgica no ha acceptat extradir una etarra que viu a Flandes.

La justícia belga va decidir ajornar la decisió sobre l'extradició de Puigdemont al 3 de febrer. Aquesta decisió arribarà després del pronunciament del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat de Junqueras, que pot afectar Puigdemont, Comín i Puig.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínLluís PuigJosep BorrellUnió EuropeaProcés catalàJudici procés
Anar al contingut