Barack Obama, aquest dimarts a Chicago durant el seu discurs de comiat (EFE)
Barack Obama, aquest dimarts a Chicago durant el seu discurs de comiat (EFE)
Chicago

Obama: "No ens podem convertir en un gran país que abusa dels seus veïns més petits"

En el discurs de comiat, el president sortint treu pit per la reforma sanitària, els matrimonis homosexuals i les relacions amb Cuba i l'Iran, i critica les intencions polítiques de Trump

RedaccióActualitzat

Amb un discurs emotiu fet a la seva ciutat, Chicago, ple de crítiques implícites a les intencions polítiques de Trump, el president sortint dels Estats Units, Barack Obama, ha acomiadat la seva presidència alertant contra el racisme i la discriminació, que veu encara molt presents en la societat nord-americana, i ha fet una crida a la lluita contra el canvi climàtic.

Obama ha dit que Rússia i la Xina mai no superaran la influència mundial dels Estats Units, llevat que el país deixi de defensar els principis democràtics, i per això ha dedicat una bona part del discurs a defensar la democràcia al seu país i a alertar dels riscos que hi veu en el futur.

 

Obama ha acabat emocionat, amb paraules dedicades a la seva família i al seu vicepresident, Joe Biden. Un discurs de gairebé una hora, en què també ha repassat el seu llegat:

"Si us hagués dit que podríem obrir una nova etapa amb Cuba, tancar el programa nuclear de l'Iran sense disparar ni un tret, detenir el cervell de l'11 de setembre... Si us hagués dit que aconseguiríem la igualtat per als matrimonis homosexuals i assegurar el dret de tenir assegurança sanitària a vint milions de ciutadans... Si us hagués dit tot això, m'hauríeu dit: 'Potser t'has posat expectatives massa altes'. Però això és el que hem fet."

"Després de la meva elecció, es va parlar molt d'uns Estats Units postracials. Aquesta visió, tot i que benintencionada, no ha estat mai realista. La raça continua sent una força potent i sovint divisòria de la nostra societat."

"Si som reticents a invertir en els fills dels immigrants només perquè no s'assemblen a nosaltres, estem reduint les perspectives dels nostres mateixos fills. Perquè aquests nois de pell fosca representaran una part cada vegada més gran dels treballadors nord-americans."

"La pròxima onada de deslocalitzacions no vindrà de fora. Vindrà de l'imparable avanç de la robotització, que farà que molts llocs de treball de classe mitjana quedin obsolets."

"Rivals com Rússia o la Xina no poden igualar la nostra influència en el món, tret que abandonem els nostres valors i ens convertim només en un gran país que abusa dels seus veïns més petits. La nostra democràcia se sent amenaçada quan no la valorem."

Anar al contingut