Obama durant el seu primer discurs després de la reelecció. (Foto: EFE)
Obama (Foto: EFE)
Washington

Obama insta als partits a negociar un acord per evitar pujar els impostos a tothom

El reelegit president dels Estats Units demana als republicans que s'avinguin a augmentar la pressió fiscal als més rics, per no castigar les classes més desafavorides. La data límit per negociar és l'1 de gener.

Actualitzat
El reelegit president nord-americà, Barack Obama, s'ha dirigit aquest divendres als nord-americans en el primer discurs després de la victòria. Hi ha hagut eufòria en la rebuda, però la situació no és per alegries. Obama ha hagut de recordar que, si no hi ha un acord amb els republicans al Congrés sobre com reduir el deficit, l'1 de gener s'apujaran els impostos a tothom.

Per a Obama, la solució més justa per evitar-ho és que els republicans acceptin un augment fiscal per als més rics i els ha emplaçat a negociar-ho a partir de la setmana que ve.

Els republicans no veuen amb bons ulls la proposta perquè, diuen, més de la meitat dels americans més rics són petits empresaris. Alerten que apujar-los els impostos alentirà la capacitat nord-americana de crear llocs de treball. Els republicans proposen acabar amb algunes deduccions i reduir la despesa social.

Però Obama ha demanat al Capitoli que accepti la voluntat del poble expressada dimarts a les urnes, i ha expressat clarament que no pensa demanar a estudiants, gent gran ni famílies de classe mitjana que paguin tot el dèficit.

Queden 52 dies per arribar a un acord. Obama ja ha mostrat la seva voluntat d'arribar-hi el més aviat possible, però es preveu una negociacio fins al temps afegit.

Escrutini tancat


Florida va ser un dels primers estats nord-americans a tancar les urnes i ha estat l'últim en acabar l'escrutini. Aquest divendres, per fi, li ha donat la victòria definitiva a Obama. Amb el recompte tancat, el president ha guanyat Romney per 332 a 206, més de 126 vots electorals.

Anar al contingut