Exterior de l'hospital d'Igualada (TV3)

Noves mesures a l'Anoia davant la crescuda del brot de coronavirus a Igualada

Suspenen els mercats ambulants i el transport interurbà a Igualada i quatre municipis de la Conca d'Òdena

Juli Rodés AlmerActualitzat

Els ajuntaments d'Igualada i quatre municipis més de la Conca d'Òdena han anunciat, aquest migdia, noves mesures per a la contenció del coronavirus en el clúster que s'ha declarat en aquesta zona de la comarca de l'Anoia.

Marc Castells, alcalde d'Igualada, ha explicat que les mesures presentades s'han consensuat amb els alcaldes de Vilanova del Camí, Santa Maria de Montbui, Òdena i Jorba.

Ha remarcat que aquestes poblacions formen una conurbació urbana de 65.000 habitants, més de la meitat dels 120.000 de l'Anoia

Castells ha comparegut acompanyat de Joan Guix, secretari de Salut Pública, i Teresa Sabaté, del Departament de Salut.

 

Marc Castells, alcalde d'Igualada, amb Joan Guix, secretari de Salut Pública, i Teresa Sabaté, del Departament de Salut (TV3) (TV3)


S'han suspès els mercats ambulants d'aquestes poblacions, alhora que es mantenen oberts els mercats municipals, que són considerats un servei bàsic a la població. Se'n controlaran els accessos, això sí, per evitar aglomeracions.

Un altre servei públic bàsic, el banc d'aliments, també es manté obert.

També tanca l'hospital de dia Sant Jordi, sociosanitari.

En canvi, els centres de dia Pare Vilaseca i Montserrat tanquen parcialment, i a la residència Pare Vilaseca i als pisos tutelats per a gent gran se suspenen les activitats en grup i es restringeixen al màxim les visites.


La mobilitat, afectada

La mobilitat de la zona també queda afectada per les mesures anunciades, perquè se suspèn, a partir de divendres, tot el transport interurbà. Castells ha remarcat que els autobusos que comuniquen Igualada, Santa Maria de Montbui i Vilanova del Camí són "un servei important" que trasllada 100.000 persones l'any, però que la suspensió està justificada per limitar al màxim els contagis.

També s'ha tancat l'aeròdrom Igualada-Òdena.

Castells també ha avançat la suspensió de la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil, considerada fira estratègica, que s'havia de fer entre el 26 i el 29 de març, i que aplega unes 26.000 persones.


Castells exigeix reforços

Després d'anunciar les noves mesures per evitar més contagis, Castells ha fet, públicament, una exigència al Departament de Salut: el reforç de la plantilla de l'hospital d'Igualada.

"Exigim al Departament de Salut que reforci plantilla de l'hospital d'Igualada.


L'alcalde ha explicat que les plantilles de l'hospital "estan exhaustes".

Castells també ha agraït a Salut que s'hagin derivat casos d'ictus, infarts i politraumatisme a altres centres per descarregar de feina l'hospital d'Igualada.

De de Salut, Sabaté ha explicat, en aquest sentit, que "s'han començat a prendre mesures per reordenar l'activitat" del centre.

 

Teresa Sabaté, del Departament de Salut (TV3)


Entre aquestes mesures hi ha la derivació de la majoria de les urgències i la reprogramació de tot el que no és urgent.

Sabaté, com ja havia fet Castells, ha volgut agrair la feina dels professionals de l'hospital d'Igualada i dels serveis d'atenció primària.


Es doblen els casos

L'anunci de les noves mesures arriba el mateix dia que s'ha sabut que el nombre de casos s'ha doblat al clúster d'Igualada respecte dimecres: 49 en total, 33 dels quals són professionals sanitaris.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha remarcat que tots els casos detectats són lleus.

 

Joan Guix, secretari de Salut Pública (TV3)


Sobre les tres víctimes mortals, Guix ha explicat que són persones grans amb patologies importants prèvies: una dona de 71 anys, una dona de 83 anys i un home de 86 anys. A més, han donat positiu en les anàlisis posteriors a la mort, però no es pot confirmar que hagin mort a causa del virus.

Castells ha explicat que l'efecte les mesures que ja s'havien adoptat aquesta setmana, com la suspensió dels actes públics i el tancament de centres cívics, escoles i campus universitaris, ja "s'ha notat ostensiblement".

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut