Estudiants fan una vetlla a l'exterior de la mesquita de Masjid Al Noor, a Christchurch, en record de les víctimes de l'atemptat de divendres (Reuters)

Nova Zelanda reformarà la llei d'armes arran de l'atemptat en dues mesquites

La policia confirma que considera Brenton Tarrant únic autor del doble atemptat que va causar 50 morts i 50 ferits

Juli RodésActualitzat

El govern de Nova Zelanda ha acordat aquest dilluns reformar la llei d'armes del país. La primera ministra, Jacinda Ardern, ha explicat que l'executiu està "completament unit" sobre aquesta qüestió, que arriba després de la matança en dues mesquites perpetrada divendres per Brenton Tarrant, un supremacista blanc.

Es dona la circumstància que l'altre partit que integra la coalició governamental al costat del Partit Laborista d'Ardern, NZ First, temps enrere s'havia oposat a restringir la tinença d'armes.

El líder de NZ First i vice-primer ministre, Wintson Peters, ha comparegut en roda de premsa al costat d'Ardern per confirmar el canvi de criteri i l'acord sobre la necessitat de reformar la llei.

"El nostre món ha canviat i també ho faran les nostres lleis."


Ardern, per la seva banda, no ha entrat en detalls sobre la reforma, que ha dit que presentaran d'aquí deu dies. Sí que ha apuntat que podria incloure la prohibició de les armes semiautomàtiques, com les utilitzades per Tarrant a Christchurch.

"Hi ha molts neozelandesos que qüestionen que hi hagi armes semiautomàtiques disponibles. Hi ha detalls que hem de mirar. No es tracta només de determinats punts de la llei. És per això que ens prendrem un temps, perquè surti bé."


A banda d'anunciar la reforma de la llei d'armes, Ardern ha explicat que una comissió analitzarà tota l'activitat de Tarrant, prèvia a l'atemptat contra dues mesquites, i també l'actuació de les agències estatals de seguretat i intel·ligència.

 

Reunió de la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, amb familiars de les víctimes del doble atemptat de divendres a Christchurch (Reuters)

 

També que Nova Zelanda manté el nivell "alt" d'alerta i que més endavant es farà un acte oficial en memòria de les víctimes, després que aquesta setmana les famílies puguin fer el dol per les cinquanta víctimes.


Un únic autor

La policia de Nova Zelanda, d'altra banda, ha confirmat que considera l'australià Brenton Tarrant, de 28 anys, l'únic autor de la matança en dues mesquites.

El cap de la policia, Mike Bush, també ha informat que 34 dels 50 ferits continuen hospitalitzats, 12 dels quals, en estat crític.

 

Presència policial a l'exterior d'un dels llocs de l'atemptat de divendres a Christchurch, on continua la investigació (Reuters)

 

Dissabte, un jutge va imputar a Tarrant el delicte d'assassinat, pel qual ha quedat en presó provisional fins que comparegui davant del Tribunal Superior el 5 d'abril.

Les imatges policials no mostraven el rostre de Tarrant, però sí que permetien veure com feia un gest supremacista amb les mans.

Tarrant ha renunciat al seu advocat d'ofici i assegura que té intenció de defensar-se ell mateix.


Detingut per difondre imatges

També està en presó provisional un adolescent de 18 anys a qui el jutge imputa els delictes de difondre imatges del doble atemptat a les xarxes socials i de difondre imatges i missatges, prèviament, identificant una mesquita i animant a atacar-la amb expressions com "objectiu identificat".

El jove haurà de comparèixer el 8 d'abril davant de la justícia, que li ha negat la petició de llibertat sota fiança.

La policia no el considera còmplice de Tarrant, sinó implicat de manera "tangencial" en els fets.

La difusió de les imatges de l'atemptat, que Tarrant va mostrat en directe a través de Facebook, ha revifat el debat sobre si s'han de mostrar imatges violentes.

Una tercera persona també està detinguda arran dels atemptats, acusat de possessió d'armes a prop d'una de les mesquites assaltades, però la policia considera no té cap relació amb la matança.

ARXIVAT A:
Terrorisme
Anar al contingut