Christchurch

50 morts en un atac terrorista a dues mesquites de Nova Zelanda

La primera ministra de Nova Zelanda diu que avui és un dels dies més negres de la història d'un país "obert i divers"

RedaccióActualitzat

Hem decidit no mostrar les imatges de l'atac a les mesquites que els mateixos autors han difós a les xarxes en directe

Cinquanta persones han mort en un tiroteig a dues mesquites de la ciutat de Christchurch, a Nova Zelanda. Aquest dissabte, en una roda de premsa, el comissari de la policia novazelandesa, Mike Bush, ha confirmat aquesta nova xifra i ha explicat que 36 persones encara segueixen hospitalitzades.

El mateix dia, s'ha sabut que Brenton Harrison Tarrant, un australià de 28 anys i radical d'ultradreta va cometre ell sol l'atac a les dues mesquites. En 36 minuts, va disparar indiscriminadament amb armes automàtiques contra els fidels que hi havia dins les mesquites.

El comissari Mike Bush ha explicat que dues persones que van arrestades al poc de produïr-se l'atemptat no es creu que hagin participat en els atacs a les dues mesquites. Segons ha explicat, una ha estat alliberada i l'altra ha estat acusada de delictes amb armes de foc.
 

Els atacs han estat a la mesquita Al Noor, a l'avinguda Deans, on haurien mort 41 persones, i a la mesquita Linwood, on han mort 7 persones. Dues persones que estaven ferides greus han mort a l'hospital, una divendres i l'altra dissabte. 

Al poc de l'atac, hi va haver quatre detinguts, tres homes i una dona, per la seva implicació en l'atac

Les autoritats del país parlen d'un acte de violència "sense precedents" i han rebutjat un atac terrorista que descriuen com "d'extrema ideologia i d'extrema violència" en un país "obert i divers" com Nova Zelanda.

La primera ministra del país, Jacinda Ardern, ha dit que els fets només es poden descriure com un "atac terrorista" molt ben planejat:

"Està clar que aquests fets només poden ser descrits com un atac terrorista. Pel que sabem, sembla haver estat molt ben planejat. S'han trobat dos aparells explosius als vehicles dels sospitosos i s'han desactivat".

 

 

El primer ministre australià, Scott Morrison, ha identificat un dels autors del tiroteig com a un "violent membre de l'extrema dreta australiana". En canvi, les autoritats de Nova Zelanda no tenien cap dels detinguts dins la llista de persones sotmesa a una vigilància especial.

La policia ha trobat entre les pertinences d'un dels detinguts diversos carregadors. Tots tenien escrits els noms de coneguts supremacistes internacionals. Entre els noms, el de l'espanyol Josué Estébanez, un soldat de l'exèrcit de Terra que compleix 26 anys de condemna per l'assassinat amb arma blanca del jove de 16 anys Carlos Palomino al metro de Madrid l'any 2007.

També hi ha referències a Alexandre Bissonnette, autor de l'atac contra una mesquita de Quebec l'any 2017 i a Luca Traini que va ferir diversos immigrants a Itàlia l'any 2018.

 

 

El nombre de víctimes mortals podria incrementar-se, però les autoritats neozelandeses es mostren molt prudents al respecte. Alguns testimonis expliquen que dins les mesquites hi havia en el moment del tiroteig entre 300 i 500 persones.

La ciutat de Christchurch, amb una població de 400.000 persones, té una important comunitat islàmica i acull milers d'estudiants d'Indonèsia i altres països de religió musulmana.

Per precaució, les forces de seguretat han demanat a la població que no surti de casa i que no vagi a les mesquites. Avui és divendres, el dia de la pregària per als musulmans i, segons les autoritats locals, moltes de les víctimes podrien ser immigrants i refugiades.

 

 

Alguns testimonis asseguren haver vist un home blanc vestit de camuflatge i amb una arma llarga. De moment hi ha quatre detinguts, tres homes i una dona, als quals se'ls han trobat artefactes explosius als vehicles.

Un dels tirotejos ha estat retransmès en directe a través Facebook Live. L'atacant, equipat amb una càmera autònoma, apareix amb roba militar dins del vehicle amb el qual arriba fins a la mesquita. Agafa una arma automàtica i dispara indiscriminadament contra les persones que hi havia dins la mesquita. Després torna cap al seu vehicle i continua disparant des de la finestra. El vídeo té uns 17 minuts de durada.

Facebook ha retirat el vídeo de la seva plataforma a petició de la policia i les autoritats del país.

 

La mesquita Al Noor de l'avinguda Deans de Christchurch

 

La primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, parla de "fet sense precedents", en un país on les armes no són habituals. Ardern ha dit que avui és un dels dies més negres de la història del país.

Les autoritats novazelandeses han elevat el nivell d'alerta al país fins al grau màxim després de l'atac.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut