Agents de la Policia Nacional llancen gasos lacrimògens aquest dimarts a Cadis
Agents de la Policia Nacional llancen gasos lacrimògens aquest dimarts a Cadis

Aldarulls i càrregues policials en la vaga del sector del metall a Cadis

El conflicte laboral s'enroca mentre la patronal i els sindicats no es posen d'acord sobre la renovació del conveni col·lectiu

Redacció/AgènciesActualitzat

Enfrontaments a Cadis entre la policia i un grup de manifestants en la marxa d'aquest dimarts en suport a la vaga dels treballadors de la indústria del metall de la província.

Unes 5.000 persones, segons els sindicats, i 1.500, segons la Policia Nacional, han participat en la manifestació, convocada per la UGT i CCOO. A la protesta s'hi han sumat joves convocats pel Sindicat d'Estudiants, que han convocat una vaga general en l'ensenyament en solidaritat amb els obrers del metall.

Vista aèria de la manifestació d'aquest dimarts a Cadis (EFE/Román Rí­os)
Vista aèria de la manifestació d'aquest dimarts a Cadis (EFE / Román Rí­os)

Cap al final del recorregut, mentre la capçalera es dirigia a la seu de la Federació d'Empreses del Metall de la província (Femca), una part de la manifestació s'ha escindit per intentar tallar el pont José León de Carranza, una de les principals vies d'accés per carretera a la ciutat.

La Policia ha utilitzat gasos lacrimògens i bales de goma per impedir que aquest grup de manifestants tallés el pont. Alguns han respost llançant objectes, com pedres o ampolles de vidre.

Arran dels aldarulls s'ha detingut una persona com a presumpta autora de delictes de desordres públics i atemptat contra agents de l'autoritat. Sis agents de la Policia Nacional han resultat ferits lleus, segons ha informat la subdelegació del govern espanyol a Cadis.

Alguns manifestants han tombat contenidors al mig del carrer en la protesta d'aquest dimarts
Alguns manifestants han tombat contenidors al mig del carrer en la protesta d'aquest dimarts (EFE / Román Rí­os)

L'alcalde de Cadis critica la "repressió" i La Moncloa dona suport a la policia

Just després de la manifestació, l'alcalde de Cadis, José María González "Kichi", ha penjat unes declaracions al seu compte de Twitter en què demana la dimissió del subdelegat del govern espanyol, José Pacheco, i exigeix responsabilitats al Ministeri de l'Interior.

"Estem escandalitzats per la brutalitat i desproporció utilitzada per reprimir una vaga pacífica. No és lògic que en els barris obrers d'aquesta ciutat hagin entrat els antidisturbis a cops de pilota quan hi havia gent fent la compra, persones grans i infants sortint del col·legi, que han trobat pilotes en patis de llars d'infants."


La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha ratificat la "confiança" de l'executiu en la tasca de les forces de seguretat davant els disturbis dels darrers dies a Cadis.

A la pregunta de si l'actuació policial era proporcionada, Rodríguez ha subratllat la "sensibilitat" de La Moncloa cap als treballadors, però ha remarcat que els agents actuen "amb la ponderació necessària" per garantir el dret a la manifestació i l'ordre públic.


Polèmica per una tanqueta dels antidisturbis

En les últimes hores, ha generat polèmica la presència d'una tanqueta o vehicle blindat BMR de la Policia Antidisturbis, que per ara només s'ha vist retirant contenidors que hi havia a terra en alguns carrers.

Unides Podem ha traslladat al Ministeri de l'Interior el malestar per l'ús "inapropiat" i "inacceptable" d'una tanqueta per part de la Policia Nacional en les protestes.

El vehicle blindat de la Policia Nacional al barri de Río San Pedro, a Puerto Real
El vehicle blindat de la Policia Nacional al barri de Río San Pedro, a Puerto Real (Europa Press)

La vicepresidenta Yolanda Díaz ha demanat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que retiri el vehicle blindat. En una conversa amb periodistes, Díaz ha explicat que ha dit al ministre que els manifestants "no són delinqüents", sinó que estan "legítimament defensant els seus drets".

El president del grup confederal d'Unides Podem, Jaume Asens, ha afirmat que els obrers de Cadis "no necessiten tanquetes, necessiten treball digne":


L'alcalde de Cadis també ha criticat l'ús de la tanqueta per part de la Policia: "A Cadis no es necessita tanqueta ni antidisturbis, sinó plans de reindustrialització i inspectors de treball que facin complir el conveni", ha dit.


Vuit dies de vaga indefinida pel conveni col·lectiu

Aquest dimarts és el vuitè dia de la vaga indefinida dels treballadors del metall de Cadis. Des de fa una setmana, a la ciutat andalusa s'han fet habituals les imatges de barricades i contenidors incendiats en les protestes.

Un contenidor incendiat en la manifestació d'aquest dilluns a Cadis
Un contenidor incendiat en la manifestació d'aquest dilluns a Cadis (EFE / Román Rí­os)

Els ànims estan encesos arran de la vaga indefinida, mentre el conflicte laboral s'enroca. El focus del desacord és la renovació del conveni col·lectiu, caducat des del desembre de l'any passat. Els sindicats reclamen que els salaris s'actualitzin segons l'IPC interanual des del gener del 2021, de manera que els treballadors no perdin poder adquisitiu.

Els sindicats també demanen una reducció de quatre hores de feina cada any i la renegociació del Plus de Penositat, Toxicitat i Perillositat, uns diners per als treballadors exposats a riscos i condicions perjudicials en la seva tasca laboral.

Mentrestant, continuen les negociacions entre la patronal i els sindicats. La reunió d'aquest dilluns, la tercera de les convocades per la Conselleria d'Ocupació, Formació i Treball Autònom de la Junta, va tornar a acabar sense acord.

Els sindicats rebutgen la proposta de la patronal d'incorporar en el conveni col·lectiu pujades anuals del 2% el 2021, 2022 i 2023 perquè les considera "insuficients", segons informa el sindicat UGT.

Per la patronal, les pujades que reclamen els representants dels treballadors (d'un 2% aquest any, 2,5% el 2022 i 3% el 2023) són "inassumibles" perquè comportarien "la desaparició de la indústria gaditana".

Cadis és una de les províncies amb una taxa d'atur més elevada d'Espanya, un 23,16%, segons les dades del tercer trimestre del 2021, quan la mitjana estatal és del 14,57%.

ARXIVAT A:
Andalusia
Anar al contingut