Capses de Mifeprex, el nom comercial de la mifepristona
Capses de Mifeprex, el nom comercial de la mifepristona (Reuters/Evelyn Hockstein)

Nou cop a l'avortament als Estats Units: un jutge suspèn l'ús d'una píndola abortiva

Està autoritzada des de fa més de 20 anys, però ara un jutge federal ultraconservador de Texas n'ha revocat l'autorització, i un altre de Washington ha ordenat mantenir-hi l'accés

RedaccióActualitzat

Des que el Tribunal Suprem dels Estats Units va tombar el dret a l'avortament a escala nacional, l'any passat, l'ús de les píndoles abortives ha augmentat en aquest país. De fet, els avortaments farmacològics van representar el 2022 el 54% de totes les interrupcions de l'embaràs al país, segons ha calculat l'Institut Guttmacher, que defensa el dret a l'avortament. Ara, dos jutges federals han emès posicionaments contradictoris al voltant d'una de les píndoles que es fa servir, la mifepristona.

Texas revoca l'ús de la píndola abortiva...

Matthew Kacsmaryk, jutge federal ultraconservador de Texas, ha ordenat que s'anul·li l'aprovació de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA) de forma cautelar, que va avalar l'ús d'aquest medicament abortiu l'any 2000, és a dir, fa més de dues dècades.

Kacsmaryk s'ha pronunciat a petició de quatre grups antiavortistes, units en l'Aliança per a la Medicina Hipocràtica, que va denunciar l'FDA al novembre.

El jutge, avalat per Donald Trump, al·lega que l'FDA no va tenir en compte "l'impacte negatiu" de la píndola en les persones que la prenen. "Va ometre qualsevol avaluació dels efectes psicològics o de les conseqüències mèdiques a llarg termini del fàrmac", argumenta en la resolució emesa aquest divendres.

Manifestació contra l'avortament a Washington
Manifestació contra l'avortament a Washington (Reuters/Jim Bourg)


...i Washington el manté

L'administració de Joe Biden té una setmana per recórrer contra la decisió de Kacsmaryk, que topa amb la que ha emès un jutge de Washington, Thomas Rice, en sentit oposat.

Rice, nomenat per Barack Obama, ha sentenciat que la píndola és segura i eficaç i ha ordenat que s'hi mantingui l'accés al districte de Colúmbia i als 17 estats que ho han demanat.

La combinació de dos fàrmacs, la mifepristona i el misoprostol, es fa servir per dur a terme avortaments no quirúrgics durant les primeres deu setmanes de gestació. Si només se'n fa servir un, també és possible interrompre l'embaràs, però amb més sagnat i dolor, segons va explicar una experta a la corresponsal de TV3 als Estats Units, Lídia Heredia.

Amb el Suprem a la vista

Aquest xoc entre els dos jutges encén encara més la qüestió de l'avortament i és previsible que el debat sobre les píndoles també acabi al Suprem, de majoria conservadora (sis magistrats conservadors, tres de progressistes).

Des que el Suprem va tombar, al juny del 2022, la sentència Roe contra Wade, que protegia l'accés a l'avortament a tots els Estats Units, 12 dels 50 estats l'han prohibit del tot, mentre que altres ho han fet a partir d'unes determinades setmanes.

Un grup dones es manifesta pel dret a l'avortament, aquest abril a Wisconsin
Un grup dones es manifesta pel dret a l'avortament, aquest abril a Wisconsin(Reuters/Evelyn Hockstein)

El govern de Biden ha anunciat que presentarà batalla per defensar l'ús de la mifepristona, que es comercialitza amb el nom de Mifeprex.

La vicepresidenta Kamala Harris ha considerat que la decisió del jutge de Texas suposa un "precedent perillós". "És contrari al que dicta una bona política pública permetre a les Corts i als polítics dir a l'FDA què ha de fer", ha afirmat.

El govern Biden afirma que l'aprovació de la píndola, fa més de 20 anys, va tenir base científica.

La governadora demòcrata de Nova York, Kathy Hochul, ha anunciat que continuaran facilitant l'avortament amb medicaments, que han fet servir més de 5 milions de dones des que es va aprovar, i s'ha declarat "horroritzada" per la decisió del jutge.  

També ha rebutjat la revocació de Planned Parenthood, la principal xarxa de clíniques de serveis reproductius dels Estats Units. La considera una mesura "sense precedents i profundament perjudicial". "És un atropellament i revela com el sistema judicial es fa servir com a arma per restringir encara més l'avortament a escala nacional", ha manifestat la presidenta de l'empresa en un comunicat.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
Anar al contingut