Nòmines falses per accedir a un pis, un frau derivat de la bombolla del lloguer

Els contractes demanen als llogaters que el seu sou tripliqui el preu de lloguer, un requisit inaccessible per a molta gent

Actualitzat

Els preus dels pisos de lloguer a Barcelona i a l'Àrea Metropolitana no paren de créixer, i els més econòmics ja estan entre els 600 i els 700 euros. Per poder-los llogar, els interessats han de tenir contractes indefinits i demostrar que al mes guanyen el triple d'ingressos, és a dir, que cobren entre 1.800 i 2.100 euros al mes, entre altres requisits.

Això és un fre per a moltes famílies, com la de la Joumanna, que ha estat molts mesos buscant pis. Davant la impossibilitat de llogar per la via normal va decidir comprar una clau d'un pis okupat per 1.200 euros. 

Joumana Saydaoui:

"El noi em va demanar 2.000 euros per vendre'm la clau, i li vaig dir que no, que màxim li podia pagar 1.200 €. Ara és el que s'està pagant, tant a Barcelona com a l'Hospitalet o Cornellà, entre 1.200 i 1.500 euros per entrar a pisos sense serveis i que t'has d'enganxar a l'aigua i a la llum, i això em fa por."

 

 

Al seu pis sí que hi havia subministraments, i quan li van vendre la clau li van dir que era d'un banc, però la van enganyar. Als dos dies d'entrar va saber que el pis era d'uns particulars que la van denunciar. I mentre s'acostava la data de desnonament ha continuat buscant pis, però s'ha trobat en la mateixa situació.

"És que un pis de 700 € amb una nòmina de 1.200 no te'l donen, i no podíem accedir a cap pis perquè no n'hi ha ni de 400 ni de 500, i ens van acabar oferint fer-nos un contracte fals, però jo soc molt poruga i em poden denunciar per falsificar, però hi ha moltíssima gent que ha fet contractes falsos, moltíssima gent que està de lloguer amb nòmines falses, perquè, si no, no els donen cap pis." 

 

 

I posar-se en contacte amb la gent que fa aquestes falsificacions és tan fàcil com entrar a portals immobiliaris o d'ofertes a internet. Aquí es troben anuncis on explícitament et diuen que si necessites presentar nòmines o contractes, però no en disposes, que els contactis.

 

 

I un altre de més discret per a la gent a qui li posen problemes per llogar un pis.

 

 

Els truquem i els expliquem les dificultats que tenim per culpa de no tenir una nòmina estable, i ens diuen el que hem de fer per poder falsificar. 

"El noi que ho fa cobra només 100 € per fer-ho. Tu ens has de passar el teu número d'afiliació a la Seguretat Social, i si me'l dones avui demà ja ho tens." I davant la nostra inseguretat ens tranquil·litzen: "A tu no et passarà res, perquè la gent posa empreses molt grans que existeixen. T'ensenyem perfectament on és l'empresa i el que has de dir, i si veuen alguna cosa estranya et diran que no, i no et passarà res." 

Amb ells també es pacta el sou que et posen al contracte fictici, perquè sigui coherent i no cridi l'atenció, i també et recomanen que busquis una agència immobiliària on no demanin gaires requisits, per no haver de presentar altres papers, com la vida laboral.

De fet, a la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona demanen més informació, com un certificat de bones conductes bancàries o la declaració de la renda, perquè els ajuda a veure si l'interessat és solvent o no. Creuen que moltes vegades ja es veu quan algú està presentant documentació falsa. 

Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona:

"Moltes vegades ja els detectes. Et diuen coses incongruents dels seus ingressos i ja veiem que potser no estan dient la veritat. Abans també podíem arribar a trucar a les empreses per comprovar que realment aquella persona treballava allà on deia, però amb la nova llei de protecció de dades del 2015 això no es pot fer sense el consentiment de l'interessat."

Segons la Cambra de la Propietat, hi ha molt poca gent que presenta contractes laborals ficticis, i els acostumen a detectar un cop s'ha signat, si els inquilins deixen de pagar el lloguer. En aquest cas, l'opció dels propietaris és denunciar-los per la via civil per poder recuperar el pis. 

 

Rosa Maria Peris, directora de l'Àrea de consultoria i Servei Jurídic de la Cambra de la Propietat:

"Poques vegades els queden ganes d'iniciar una via penal, perquè no en trauran res. El delicte de falsificació en document privat comporta una pena que va de sis mesos a l'any de presó, i el propietari d'això no en treu res, però per la via civil sí que aconsegueix recuperar el seu habitatge per poder-lo tornar a llogar.

La quantificació d'aquest fenomen és difícil, i des de la Cambra de la Propietat Urbana creuen que és una pràctica anecdòtica.

Algunes plataformes ciutadanes com el Sindicat de Llogaters creuen que, independentment dels casos que n'hi hagi, la falsificació de contractes és un símptoma de la creixent dificultat que està tenint la gent per accedir a un mercat de pisos de lloguer cada cop més inabastable, tant pels preus com per les condicions que es demanen. 

ARXIVAT A:
Mercat immobiliariPrecarietat laboral
Anar al contingut