Estocolm

Nobel de Literatura: es revifa la polèmica per la postura prosèrbia de Peter Handke

L'escriptor austríac, que dimarts rebrà el premi, es va mostrar desagradable i ofensiu amb alguns periodistes en la roda de premsa prèvia a la cerimònia

RedaccióActualitzat

"M'agrada la literatura, no les opinions", contestava Peter Handke a una periodista que li preguntava si havia canviat d'opinió sobre la Guerra dels Balcans. "Avorreixo les opinions", afegia.

Això passava divendres, durant la roda de premsa que precedeix l'entrega dels premis Nobel a Estocolm. La polèmica que envolta l'escriptor austríac per la seva posició prosèrbia durant la guerra de l'antiga Iugoslàvia va tornar a aflorar.

Des de la concessió del Nobel de Literatura, Handke ha estat molt qüestionat per la seva posició en el conflicte dels Balcans dels anys 90 i per haver minimitzat els crims serbis. També per haver assistit al funeral de Slobodan Milosevic, acusat de crims de guerra i genocidi.

De fet, la polèmica acompanya Handke des del 1996, quan va publicar un llibre titulat "Justícia per a Sèrbia".

En la roda de premsa a Estocolm, Handke va assegurar haver intentat en va establir un diàleg amb els seus detractors:

"He demanat a un amic a Bòsnia i Hercegovina com ho puc aconseguir, però m'ha dit que de moment no era possible. Jo em volia trobar amb dues mares que haguessin perdut els fills durant la guerra, una del costat serbi i una altra del musulmà, però no era possible."

Un periodista de The Intercept li va preguntar per què en els seus llibres no tenia en compte els treballs del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, que va reconèixer el genocidi de Srebrenica, pel qual Ratko Mladic, cap militar dels serbis a Bòsnia, i Radovan Karadzic, el seu equivalent polític, van ser condemnats.

"Continuï amb les preguntes, m'agraden les seves preguntes", va ser la resposta irònica de Handke. I va passar a llegir una carta hostil amb paper higiènic que havia rebut feia poc:

"Només era una carta anònima que no venia del cor. Portava paper higiènic a dins i tenia una cal·ligrafia de merda. I et vull dir una cosa sobre el que fas, sobre les preguntes com aquestes, que fas. Prefereixo el paper higiènic, una carta anònima amb paper higiènic, abans que les teves preguntes buides i ignorants."

I es va afanyar a precisar que havia rebut moltes cartes de suport.

Una roda de premsa que es va anar fent agra a mesura que avançava, però que havia començat de manera festiva: amb alguns assistents cantant un "Happy birthday" a l'escriptor que justament divendres feia 77 anys.

 

Aquest dimarts, Handke rebrà el Nobel juntament amb l'escriptora polonesa Olga Tokarczuk.

Excepcionalment, dos premiats, perquè el 2018 un escàndol sexual i de filtració d'informació va provocar la decisió de l'Acadèmia de posposar el premi un any. El novembre del 2017 una vintena de dones van acusar de violació i assetjament l'artista francès Jean-Claude Arnault, marit de l'acadèmica sueca Katarina Frostenson.

També divendres, poc abans de la conferència de premsa de Peter Handke, l'acadèmic Peter Englund, historiador i escriptor,  ha anunciat que no assistirà a la cerimònia d'entrega de premis: "Celebrar el premi Nobel de Peter Hanke seria una hipocresia per part meva", ha escrit. Secretari de l'Acadèmia sueca entre 2009 i 2015, Englund va cobrir el conflicte dels Balcans per diferents diaris suecs.

Víctimes del conflicte han convocat protestes per dimarts. 

ARXIVAT A:
Premi NobelLiteratura
Anar al contingut