"No és contingut sexual, és càncer": denuncien la censura dels pits femenins a les xarxes

L'associació berguedana Ginkgo penjarà cada dia d'octubre una foto de dones amb el pit tapat, com si fossin delinqüents

RedaccióActualitzat

Ginkgo, una associació del Berguedà de pacients oncològics i familiars seus, fa tres anys que intenta penjar fotos de pits nus femenins a les xarxes socials. Consideren que a qualsevol dona que hagi tingut un càncer de pit la pot ajudar compartir experiències amb altres dones que pateixin o hagin patit aquesta malaltia. Però ni Instagram ni Facebook els hi permeten fer-ho, perquè ho consideren contingut sexual.

Cansades d'aquesta situació, han decidit engegar una campanya de denúncia, i aquest octubre, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, que se celebrarà el 19 d'aquest mes, penjaran cada dia una foto d'una d'elles amb el tors nu, però amb una pissarra tapant els pits en la qual es podrà llegir: "No és contingut sexual, és càncer".

Les fotos estan fetes com si es tractés d'un reconeixement policial, per tal de denunciar la manera com les fan sentir cada cop que els hi censuren imatges; un fet que fins i tot passa quan pengen vídeos explicant, per exemple, com cal palpar-se el pit per detectar possibles càncers de mama. Les impulsores de la campanya #noéscontingutsexualéscàncerdemama volen que es faci viral i que s'hi sumin dones d'arreu.

Una de les impulsores de la campanya durant la sessió de fotografies (ACN/Nia Escolà)

"No hem d'amagar que només tenim un pit", expliquen, i alhora reivindiquen el seu cos tal com queda, moltes vegades després d'una operació, i el seu dret a mostrar-lo com a referent per a altres dones.

L'encarregada de fer les fotos ha estat Alba Martínez, amb antecedents familiars de càncer de pit. "Ningú està salvat de passar per aquí", reflexiona.

"És molt important conscienciar i, sobretot, visibilitzar una malaltia com aquesta". 

Per això, afirma, enutjada, que "no pot ser que les xarxes socials censurin el pit femení". A més, tractant-se de càncer, la imatge d'una dona amb un pit pot ajudar, assegura, altres dones que s'enfronten a aquesta malaltia.

A Maria Teresa Roma, una de les participants en la campanya, li van diagnosticar càncer de mama el 2002. Li van extirpar el pit i no se l'ha volgut reconstruir. Ella ho té molt clar:

"No exhibim el cos, diem que amb un pit menys es pot viure bé".

 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerXarxes socials FacebookInstagram
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut