Neom vol ser la ciutat del futur

Neom, la ciutat del futur en ple desert, somni del controvertit príncep hereu saudita

El controvertit Mohamed bin Salman planeja convertir 26.500 quilòmetres quadrats en el Silicon Valley de l'Orient Mitjà

RedaccióActualitzat

Una ciutat futurista de gran extensió, a mig camí entre Silicon Valley i un parc temàtic.

Aquest és el somni del príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, que potser algun dia es farà realitat en l'extrem nord-oest del país, a tocar de Jordània, i banyada per les aigües dels golfs d'Aqaba i del mar Roig.

La ciutat ja té nom: es dirà Neom. I, si arriba a completar-se, serà molt extensa: tindrà una superfície de 26.500 quilòmetres quadrats, a mig camí entre la del País Valencià (23.250) i la de Galícia (29.570).

 

 

Bin Salman va presentar el projecte de Neom l'octubre de fa dos anys a Riad, la capital saudita. Va explicar que Neom funcionarà amb independència del "marc governamental existent" i que disposarà d'un "sistema judicial autònom". També tindrà unes regulacions fiscals pròpies.

Els documents explicatius la descriuen com la "primera zona internacional independent" i hi prometen un "estil de vida idíl·lic, acompanyat d'ofertes econòmiques excel·lents".


Totalment automatitzada

Per fer viable el projecte va encarregar un informe a tres consultores dels Estats Units, 2.300 pàgines que detallen la planificació de la ciutat, i  ara hi ha tingut accés el diari nord-americà The Wall Street Journal.

Neom ha de ser una ciutat totalment automatitzada, amb taxis voladors i platges de sorra que brilla de nit.

A més, tindrà un parc per poder-hi passejar tranquil·lament, un parc com qualsevol altre, tret que serà habitat per robots dinosaures.

El cel no s'escaparà a la revolució tecnològica, a Neom: està previst que tingui núvols artificials que facin ploure quan es vulgui, i també una lluna artificial.

 

Presentació de Neom, l'octubre de 2017, a Riad (Reuters)

 

A més, Bin Salman vol ubicar-hi el que seria l'equivalent a Silicon Valley a l'Orient Mitjà, dins d'un pla per diversificar l'economia de l'Aràbia Saudita, molt dependent del petroli.

El príncep hereu també vol que s'hi instal·lin diverses clíniques, capdavanteres de la biotecnologia, en àmbits com la teràpia genètica, les cèl·lules mare o la bioenginyeria.

En l'àmbit de l'entreteniment també està previst construir-hi complexos turístics, i disposar de restaurants amb estrelles Michelin.


20.000 desplaçats

Els terrenys on s'ha de construir Neom són bàsicament desert, sense pràcticament cap edificació.

Si que hi viuen, però, unes 20.000 persones, integrants de diferents tribus. Caldria desplaçar-les per la força i reubicar-les en altres àrees del país.

 

 

La segona dificultat per començar a convertir aquests 26.000 metres quadrats de desert rocós i platges verges en una megalòpolis és econòmica, perquè cal una inversió fora de mida, que es calcula del voltant dels 500.000 milions de dòlars (uns 448.500 milions d'euros).

Ara per ara, la previsió és tenir la primera fase acabada el 2025, integrada per un palau, un complex turístic i un aeroport, ja construït, que el 30 de juny va rebre el primer avió, un vol procedent de Riad.


Control absolut

Viure a Neom no serà barat, sinó una cosa només a l'abast de persones amb un alt poder adquisitiu.

La ciutat es presenta com un espai de llibertat, però ha transcendit que la tecnologia no s'utilitzarà només per garantir la seguretat dels seus habitants, sinó també per vigilar-los.

Drons dotats amb tecnologia de reconeixement facial podran fer un seguiment constant dels ciutadans de Neom, per exemple, i ordinadors dotats d'intel·ligència artificial podrien notificar la comissió de delictes.


La figura de Bin Salman, en entredit

El píncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman és l'autèntic home fort del règim d'aquest país, però no està exempt  de polèmica. Són molts els que el consideren el responsabla d'ordenar el crim del periodista Jamal Khashoggi, va desaparèixer després d'entrar al consolat saudita a Istanbul, on havia anat a fer unes gestions burocràtiques. 
 

 

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut