ANÀLISI

Moviment dividit, però no desmobilitzat

L'endemà de la Diada, Aragonès respon a l'ANC i, mentrestant, Junts guarda silenci

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79

Malgrat els moments més fràgils de l'independentisme a les urnes, la manifestació que organitza l'ANC ha deixat una foto que demostra que la gent encara surt al carrer. El moviment està dividit, sí, però no desmobilitzat del tot.

I tot i que amb menys tensió que en anteriors diades, sí que s'ha fet palesa la divisió: distància entre els partits, entre els partits i les entitats i entre les mateixes entitats. Així, mentre que Junts i Esquerra reivindiquen l'amnistia, al carrer no hi va haver ni lemes ni pancartes en aquest sentit. I mentre que Òmnium s'erigia a ser dels primers a posar l'amnistia damunt la taula, l'ANC reiterava la disjuntiva de l'any passat, "independència o eleccions".

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, que desconfia de la negociació, encara afegia més llenya al braser, anunciant ara sí, una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament --l'anomenat quart espai a favor de la unilateralitat-- i aixecar la DUI. L'ANC repta Junts i Esquerra que l'amnistia tingui conseqüències al Parlament, en forma de passos que facin real la independència.

(ACN/Jordi Borràs)

Aquest plantejament, però, xoca amb l'estratègia actual d'Esquerra i Junts, que, tot i no voler descartar la unilateralitat, aposten per una via negociada amb el govern espanyol a través de la força dels seus diputats al Congrés. De fet, el president Aragonès ja ha desautoritzat Feliu assegurant que "si la DUI no és reconeguda internacionalment, no serveix per a res".

La negociació no passa factura a Junts

Per a Junts, ara mateix la prudència i anar amb peus de plom són vitals per no desaprofitar el moment que se'ls ha brindat: a Catalunya, la negociació amb el PSOE no li passa factura al carrer --els pocs xiulets que hi va haver se'ls van endur Esquerra i el govern-- i busca aplanar el terreny per recuperar la Generalitat i, a Espanya, se li obre una finestra d'oportunitat per rubricar una amnistia que podria fer tornar en llibertat el president Puigdemont.

I l'estratègia de Junts passa pel silenci i la discreció. Avui, cap entrevista en cap mitjà i, des de la foto de Yolanda Díaz amb Carles Puigdemont a Brussel·les, declaracions molt mesurades per part de la cúpula de Junts.

 

Recuperar la figura del "relator"

Carles Puigdemont prefereix, de moment, tenir una relació bilateral amb el PSOE, de qui no es refia. D'aquí el fet de rescatar la figura d'un mediador que aixequi acta dels acords. El negociador designat per Sumar, Jaume Asens, reconeix que, en converses amb Puigdemont, s'ha parlat de noms que podrien ser eventuals mediadors, ja siguin persones, països o institucions, i que podrien agradar als republicans, però des d'Esquerra asseguren que no se'ls ha plantejat cap nom.

En la Declaració de Pedralbes, impulsada pel president Torra amb el PSOE en la primera taula de diàleg, on l'Estat reconeix per primera vegada que hi ha un conflicte obert amb Catalunya, ja es parla de la figura del relator, que no es va acabar de materialitzar.

ARXIVAT A:
11S
Anar al contingut