Barcelona

El GRAF, els GEO dels bombers

Les dificultats per aturar i extingir els grans incendis que van cremar al centre de Catalunya l'any 98 van posar en relleu la necessitat d'introduir noves estratègies en la feina dels bombers. El febrer de l'any següent naixia el GRAF, el Grup d'Actuacions Forestals. En aquests deu anys s'han convertit en un referent a nivell espanyol i també europeu. La seva tasca contra el foc és doble, ja que a més de les tasques d'extinció fan cremes controlades durant l'any. D'aquesta manera miren de reduir el risc d'incendi i que en cas de foc els boscos tinguin menys biomassa per cremar i ensinistren el personal en les tècniques d'ús del foc.

Actualitzat
Des de fa deu anys, ha anat deixant de sorprendre la imatge d'un bomber calant foc al bosc. És l'anomenat "foc tècnic", unes cremes controlades que, de vegades, es fan servir per reduir el sotabosc o bé per frenar l'avanç d'un incendi forestal. És una tècnica ancestral, sobretot amb finalitats agrícoles, però que els bombers del GRAF han desenvolupat amb la precisió que permeten les noves tecnologies, que informen de les condicions del terreny en cada moment, especialment les d'humitat i vent. Però la seva feina és molt més complexa i especialitzada.

Experts en grans incendis forestals

El GRAF ha ampliat des de la seva creació els seus coneixements per combatre grans incendis forestals, amb estades a França, el Canadà i els Estats Units, entre altres països que també tenen una àmplia experiència en aquests fenòmens. El que han après ho han adaptat a les característiques dels boscos catalans. Molts són enginyers forestals de formació i han estudiat a fons el comportament del foc forestal per poder-lo gestionar.

Què fan?

Fan tasques de prevenció al llarg de l'any i també ajuden els altres bombers a controlar i extingir els incendis ja declarats. Això ho fan sovint atacant en paral·lel o de manera indirecta, com a suport al dispositiu general de bombers. Actuen en equips reduïts d'intervenció ràpida, que poden saltar des d'un helicòpter sobre la zona de l'incendi. Llavors treballen de manera autònoma en zones inaccessibles, on no arriben les mànegues d'aigua.

Cada una de les unitats del GRAF està formada per dos torns de 4 bombers o caporals i 4 auxiliars forestals. A més, es disposa de 2 analistes GIS i de 10 tècnics informàtics. Pel que fa a la planificació i organització dels GRAF, aquesta correspon al Grup Vèrtex, integrat per 4 analistes.

Tot i que la seva feina comporta un risc evident, en els seus deu anys d'història no havien tingut mai cap accident destacable.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut