Tortuga gegant d'Aldabra
Tortuga gegant d'Aldabra

Mor la tortuga més vella de l'Àfrica amb 344 anys

RedaccióActualitzat

Va néixer quan els europeus obrien els primers ports d'esclaus a la seva terra actual. 100 anys abans de la independència dels Estats Units. En ple regnat del rei Sol, Lluís XIV, a França, i al final de la revolta dels Angelets de la Terra per l'ocupació francesa al Roselló. Era al voltant de 1675 i neixia Alagba, la tortuga més vella de l'Àfrica. Aquesta setmana ha mort a Nigèria als 344 anys.

La trista notícia l'ha donat el secretari privat del rei tradicional de la ciutat d'Ogbomoso, Oba Jimoh Oyewunmi. La tortuga Alagba vivia al palau des de feia segles i tenia un estatus d'animal llegendari, a qui fins i tot atribuien poders medicinals.

L'animal, un exemplar mascle de tortuga gegant d'Aldabra, tenia un nom que fa honor a la seva longevitat. Alagba significa "ancià" en la llengua ioruba. Al palau d'Obogmoso, la tractaven amb veneració. Tenia fins i tot dues persones encarregades que no li faltés de res. Tot i això, ha mort després d'una breu malaltia.

Alagba també era una celebritat entre els turistes, que feien visites per veure l'animal. Les autoritats fins i tot es plantegen conservar el cos de la tortuga per continuar mostrant-la als visitants.


Tortugues longeves

Les tortugues gegants d'Aldabra són famoses per la seva llarga vida. Són una de les espècies més grans del món. Reben aquest nom perquè inicialment només es trobaven a l'atol d'Aldabra, a les Seychelles, però n'hi ha diverses en captivitat repartides per tot el planeta.

Els mascles, com l'Alagba, poden arribar a pesar 250 quilos. Les femelles, uns 160.

 

 

Adwaita és l'exemplar més vell de què es té constància. Va viure 356 anys i va morir el 2006 al zoo de Calcuta, a l'Índia.

Tots aquests càlculs d'anys són aproximats. Aquest animals viuen tants anys que es complicat verificar-ne l'edat. En el cas de l'Adawait, se sap que va arribar a Calcuta el 1875. Allà s'hi va estar 150 anys fins a la seva mort, però es creu que ja feia més d'un segle que havia nascut.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut