L'actor Ian Holm, sir britànic, en una estrena a Londres l'abril del 2019

Mor als 88 anys l'actor britànic Ian Holm, el Bilbo Saquet d'"El Senyor dels Anells"

El carismàtic intèrpret, que tenia Parkinson des de fa anys, va participar en pel·lícules com "Carros de foc", "El cinquè element" o "Alien"

Actualitzat

L'actor britànic Ian Holm Cuthbert ha mort aquest divendres als 88 anys a conseqüència del Parkinson que feia temps que tenia. Va ser molt conegut, entre molts papers, per interpretar Bilbo Saquet a "El Senyor dels Anells", tot i que va participar en un centenar de pel·lícules i obres de teatre.

A més de Bilbo, Holm deixa un gran nombre d'interpretacions en pel·lícules com "Alien", "El cinquè element", "Frankenstein" o "Carros de foc". Amb aquesta última, el 1981 va guanyar un BAFTA i va estar nominat als Oscars.

La notícia de la seva mort l'ha donat a conèixer el seu agent a través del diari anglès The Guardian:

"Amb gran tristesa hem d'informar que l'actor Sir Ian Holm ha mort aquest matí als 88 anys. Ha mort tranquil·lament a l'hospital amb la seva família. Encantador, amable i amb un enorme talent, el trobarem enormement a faltar."

La seva dona, l'artista Sophie de Stempel, que havia documentat els últims dies de l'actor a través d'imatges, ha publicat un post a Instagram en què acomiada Holm "amb gran tristesa".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

With great sadness the wonderful lam Holm died today

A post shared by Sophie de Stempel (@sophiedestempel) on

 

 

El cineasta Juan Antonio Bayona, a través de Twitter, ha qualificat l'actor d'"inoblidable" en alguns dels seus rols.

 


Va ser Bilbo Saquet en quatre ocasions

Ian Holm va interpretar Bilbo Saquet quatre vegades. La primera vegada que va interpretar el hòbbit va ser el 2001 sota la direcció de Peter Jackson a "El Senyor dels Anells: la Germandat de l'Anell".

Dos anys després va tornar a interpretar-lo també al costat de Jackson a "El Senyor dels Anells: el retorn del rei", i no va ser fins nou anys més tard que, el 2012, va tornar a encarnar el tiet de Frodo Saquet en dues de les tres entregues de nova aventura de Peter Jackson, "El hòbbit", que es van estrenar el 2012 i el 2014.

 

Reconeixement a tota una trajectòria

Ian Holm va néixer el 1931 a Goodmayes, una localitat d'Essex, a la Gran Bretanya. Es va formar a la Reial Acadèmia d'Art Dramàtic de Londres, on es va graduar als anys cinquanta. Els seus primers passos van ser al teatre amb la Royal Shakespeare Company.

El 1965 es va estrenar a la petita pantalla amb la seva primera aparició com a Ricard III a la sèrie televisiva "Las guerras de las rosas" i el 1969 va rebre un BAFTA a millor actor de repartiment per "El cañón Bofors" (1968).

Holm va rebre nombrosos reconeixements durant tota la seva trajectòria, entre els quals el prestigiós Laurence Olivier del teatre britànic.

També va ser nomenat membre de la condecoració Orde de l'Imperi Britànic el 1989 i Sir el 1998.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut