Barcelona

Mor als 83 anys l'activista cultural Ermengol Passola

Ha mort, als 83 anys, l'activista cultural i empresari Ermengol Passola, després d'una llarga malaltia. Passola va ser sempre un gran promotor de la cultura catalana. Fundador de les discogràfiques Edigsa i Concèntric, plataforma dels autors de la Nova Cançó, també era empresari i estava al capdavant de la cadena de mobles Maldà. El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat.

Actualitzat
Ermengol Passola, nascut l'any 1925 a Barcelona, ha mort al voltant de les sis de la tarda d'aquest dijous i, segons ha explicat la seva filla, Isona Passola, ha treballat pràcticament fins a l'últim moment. En declaracions a l'ACN, la seva filla l'ha definit com "un home d'acció" i ha recordat que sempre va estar molt vinculat amb "els altres catalans", en referència a la població andalusa i a la immigració.

Passola va ser sempre un gran impulsor de la consciència nacional de Catalunya. Del 1944 al 1959 va ser un dels organitzadors del concurs anual de poesia de Cantonigròs (Osona). També va ser responsable de la difusió de diversos papers prohibits, com la radical "Justificació de Catalunya", de mossèn Armengou. L'any 1957 va contribuir a fundar l'Associació de Dissenyadors Industrials. Més tard es va integrar al Foment de les Arts Decoratives (ADI-FAD), que ha exercit una influència determinant en l'evolució del disseny català.

A banda de la seva trajectòria professional, Passola es va dedicar des de jove a la fabricació de mobles i, amb el temps, va esdevenir propietari de la cadena Maldà.

El mecenes cultural Ermengol Passola també va participar en la fundació dels Amics de les Nacions Unides, de les discogràfiques Edigsa i Concèntric –que van ser grans plataformes de la Nova Cançó-, de la Llibreria Ona i de la mítica Cova del Drac.

El pare d'Isona Passola, també promotora cultural, es va dedicar intensament a promoure l'activitat del col·lectiu Amics de Joan Ballester, fundat per ell mateix l'any 1980 i del qual era el secretari. Aquesta entitat és una delegació d'Òmnium Cultural.

L'any 1984 la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi com a "incansable promotor de la cultura catalana, amb una especial dedicació al món de la cançó i de les edicions sonores, i per les nombroses iniciatives privades que ha sabut menar endavant gràcies al seu mecenatge". L'any 1987 va ser guardonat per un dels V Premis Jaume I d'Actuació Cívica Catalana i el 2003 va rebre el Memorial Lluís Companys de la Fundació Josep Irla.

El funeral de Passola se celebrarà dissabte que ve a les onze del matí al tanatori de la ronda de Dalt.

Homenatge d'Òmnium Cultural fa poc més de dos mesos


El 23 d'octubre, Òmnium Cultural va retre un homenatge a Passola a l'Ateneu Barcelonès. En l'acte hi van intervenir personalitats com l'escriptor Josep Maria Espinàs, el crític Joan Triadú, el conseller d'Economia, Antoni Castells, i el president d'Òmnium, Jordi Porta.
Anar al contingut