La Moncloa lloa l'actuació policial l'1-O i afirma que "moltes imatges eren falses"

La ministra Isabel Celaá adverteix Quim Torra que, "per descomptat, el que va passar dissabte no pot tornar a passar"
La Moncloa lloa l'actuació policial l'1-O i afirma que "moltes imatges eren falses"
Madrid

La Moncloa lloa l'actuació policial l'1-O i afirma que "moltes imatges eren falses"

La ministra Isabel Celaá adverteix Quim Torra que, "per descomptat, el que va passar dissabte no pot tornar a passar"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O
La ministra Celáa avisa Torra: "El que va passar dissabte no pot tornar a passar" (EFE)

La ministra Celáa avisa Torra: "El que va passar dissabte no pot tornar a passar" (EFE)

El govern espanyol considera "proporcionada" l'actuació policial de l'1-O, afirma que "moltes" de les imatges amb càrregues de les forces de seguretat eren "falses" i adverteix Quim Torra que els incidents a les manifestacions de dissabte no es poden repetir. Són declaracions a la SER de la ministra portaveu del govern del PSOE, Isabel Celaá, que ha remarcat que "l'1-O és un dia de trista memòria. No hi ha res a celebrar."

La ministra ha explicat que el que es va veure el dia del referèndum va perjudicar la imatge d'Espanya a l'exterior. Tot i això, Celaá ha subratllat que hi havia moltes d'aquestes imatges que no es corresponien amb la realitat:

"El govern de Rajoy no la va encertar quan va intentar parar les votacions amb una intervenció que va projectar imatges molt penoses, moltes de falses, però molt penoses, a l'àmbit internacional, que van danyar la reputació d'Espanya."

"Van ser un error les càrregues? Ho van ser, però les forces de seguretat de l'Estat no en són les responsables, que van treballar proporcionalment, amb l'excepció d'alguns casos molt aïllats que s'estan investigant."

 

La portaveu de l'executiu de Pedro Sánchez ha carregat contra la gestió que va fer Rajoy de l'1-O, però també ha criticat amb contundència l'actuació de l'independentisme:

"Va xocar, no podia ser d'una altra manera, amb el principi de realitat. Tota la farsa en què estava fonamentant-se l'independentisme, afirmant que després de l'1-O hi hauria una proclamació de la República, va ser fals (···). Com es va veure uns dies després de manera vergonyant, tot l'imaginari independentista va caure per terra, i sectors intel·ligents i raonables de la societat catalana ho van entendre."

 

 

Celaá ha dit en aquesta entrevista que l'1-O va ser un acte "il·legal" que, segons la ministra, va posar de manifest "més que mai la fractura de la societat catalana. Això és el pitjor que pot passar, perquè una societat fracturada no té projecte polític."

Isabel Celaá també ha advertit Torra que "per descomptat, el que va passar dissabte no pot tornar a passar", en referència als incidents de la manifestació del sindicat policial Justapol a Barcelona per commemorar les càrregues policials.

"El govern de la Generalitat té l'obligació de mantenir l'ordre públic al carrer i que tothom es pugui manifestar amb llibertat, tant els independentistes com els que no, perquè això és el que correspon a una societat lliure, democràtica i culta com la de Catalunya. Això ho ha de garantir el govern i el que estem demanant a Torra, que desarmi la retòrica, retiri l'emoció i s'atengui als fets."

 

En la mateixa línia que Isabel Celaá, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha dit a TVE que l'actuació del govern de Rajoy l'1-O va ser un "regal" a l'independentisme:

"No és que fos prudent, de vegades va ser indolent. Va fer, per exemple, que avui fa un any regalés als independentistes bona part d'aquest relat de patiment i repressió que va ser la jornada de l'1 d'octubre."

 

Mapa audiovisual de l'1-O, amb un recull d'imatges verificades:

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O Procés català Pedro Sánchez PSOE