Viatgers abandonant l'aeroport de Zaventem a peu (Reuters)
Viatgers abandonant l'aeroport de Zaventem a peu (Reuters)
Brussel·les

Moltes dificultats per entrar, sortir i moure's per Brussel·les

Després dels atemptats, els transports públics a la capital belga i europea s'han paralitzat un cop decretat el nivell 4 d'alerta antiterrorista, amb l'aeroport de Zaventem tancat almenys fins dijous

RedaccióActualitzat

A causa dels atemptats de Brussel·les s'han cancel·lat tots els vols que sortien o arribaven de l'aeroport de Zaventem, el principal i més a prop de la capital belga. Això són un total de 500 vols, i també ha calgut desviar-ne 50 més a altres aeroports europeus, segons ha informat Eurocontrol.

Aquest aeroport, que ha patit dos dels atemptats suïcides d'aquest dimarts, estarà tancat demà dimecres i encara no se sap si es reobrirà el dijous, de manera que les dificultats d'entrada i sortida de la capital europea s'agreujaran encara més pel que fa al trànsit aeri.

Els trens, també afectats

Els trens no han pogut ser alternativa a aquests problemes de mobilitat perquè el servei ferroviari d'entrada i sortida de Brussel·les també ha quedat interromput per precaució després dels atemptats, un cop s'ha activa el nivell 4 d'alerta antiterrorista.

Això ha provocat aglomeracions a estacions com la del Nord, amb tota la gent que intentava marxar. Poc abans de les set de la tarda s'ha reprès la circulació de trens, però amb limitacions i amb tres estacions importants tancades: les de Schuman i Luxemburg, al barri europeu, i la de l'aeroport de Zaventem.

Reobertes les línies 2 i 6 del metro

Després de l'atemptat al metro tota la xarxa d'aquest transport urbà ha quedat també paralitzada. No ha estat fins a mitja tarda que s'han obert dues línies, la 2 i la 6, però la resta han continuat tancades. Tal com està passant amb la xarxa de trens, només es tornaran a obrir les línies de forma gradual, a mida que es pugui garantir la seguretat i s'hi hagin implantat mesures reforçades.  

De 19 vols entre Barcelona i Brussel·les, només arriben 3

Avui, dimarts, hi havia 19 vols previstos entre l'aeroport del Prat i el de Brussel·les, i abans dels atemptats només se n'han arribat a enlairar 5, però només 3 han arribat a destí. Els altres dos han hagut de tornar a Barcelona, després que un d'ells ha aterrat a Orly i a l'altre se li ha negat permís per aterrar a destí. La resta de vols s'han anat anul·lant a mesura que s'acostava l'hora de l'enlairament, a pesar que no hi havia cap possibilitat que poguessin volar a Brussel·les:

Per demà, dimecres, hi havia 20 vols previstos entre les dues ciutats, però només Vueling ha donat per cancel·lats els 6 que ofereix. Aquesta companyia ha ofert tres possibilitats als passatgers: retornar els diners, volar els pròxims 2 mesos o aprofitar els 2 avions especials que volaran aquest dimecres a Amsterdam, que és l'aeroport més pròxim on han trobat la possibilitat de volar. Una altra companyia, Ryanair, ha decidit traslladar tots els vols previstos a Zaventem cap a l'aeroport de Charleroi, a 60 quilòmetres al sud de Brussel·les, on ja hi té una base establerta.

50 catalans, en un centre d'acollida

La delegació del Govern a Brussel·les ha atès aquest dimarts uns 130 casos de catalans afectats pels atemptats de Brussel·les, principalment persones que han quedat atrapades a la capital belga pel tancament de l'aeroport.

Segons el representant permanent de la Generalitat davant de la UE, Amadeu Altafaj, hi ha uns 50 catalans que dormiran al centre d'acollida habilitat a Zaventem, prop de l'aeroport, una quarantena que ho faran a Lovaina i diverses desenes més que es quedaran a la ciutat de Brussel·les.

La delegació també ha creat una base de dades amb voluntaris que podrien acollir "gent bloquejada que no tingués capacitat de trobar un lloc on passar la nit".

Anar al contingut