Barcelona

Milers de persones marxen a Barcelona contra l'actuació de la Unió Europea amb els refugiats

Els manifestants, contra l'acord que ha signat la Unió Europea amb Turquia, perquè consideren que "és il·legal" i que "viola diferents lleis internacionals" respecte a les persones que fugen de les guerres dels seus països

RedaccióActualitzat

5.000 persones, segons la guàrdia urbana, han participat a Barcelona en la manifestació que han convocat més d'una trentena de federacions, sindicats i partits polítics amb el lema "Prou racisme!", en protesta per la resposta que està donant la Unió Europea a la crisi de refugiats.

La plataforma "Unitat contra el feixisme i el racisme" ha organitzat aquesta marxa, que s'ha iniciat davant de l'Estació de França. Els manifestants cridaven en contra de l'acord que els caps d'estat i de govern europeus han signat amb Turquia, perquè consideren que "és il·legal" i que "viola diferents lleis internacionals" respecte a les persones que fugen de les guerres dels seus països.

Una pancarta en la qual es podia llegir, en anglès, "Prou racisme" i "Benvinguts refugiats" obria la manifestació. Els representants polítics s'han situat darrere dels representants de la societat civil.

Entre els polítics que hi han participat destacaven la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers Raül Romeva i Neus Munté, així com el diputat de Junts pel Sí Jordi Turull, els socialistes Jaume Collboni i Javi López, la dirigent d'Iniciativa Marta Ribas o, entre d'altres, el diputat de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell.

El portaveu de la plataforma organitzadora, David Karaval, ha assenyalat que la manifestació té molt sentit "després de l'acord entre la Unió Europea i Turquia", i ha recalcat que es tracta d'un acte que també va a favor dels refugiats i contra la islamofòbia i el racisme institucional.

Aquesta protesta s'ha celebrat en una quarantena de ciutats de tot Europa. La de Madrid ha començat a les 18 h a la Puerta del Sol. Al migdia s'ha fet un acte a Sant Feliu de Guíxols. I a Vic es van fer unes jornades, organitzades per Unitat Contra el Feixisme, el dissabte dia 12.

Neus Munté, durant la manifestació, ha parlat d'acollir 4.500 refugiats

La consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, troba "absolutament penosa i lamentable" la reacció del Govern central després de conèixer que el president Carles Puigdemont ha enviat una carta al comissari europeu d'Immigració per dir-li que Catalunya podria acollir 4.500 refugiats. Segons el seu parer, que el Govern central s'"enfadi" i "ridiculitzi" l'acció de Puigdemont és "absolutament lamentable i demostra que la seva capacitat de resposta davant la crisi humanitària és zero".

Munté ha sostingut que l'executiu català actua "davant una crisi humanitària sense precedents, davant la situació que viuen dia a dia tantes persones que fugen dels seus països, i davant la inacció de la Unió Europea".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut