Pròxim Orient

Milers de palestins creuen la frontera amb Egipte per buscar ajuda

Després que un grup d'encaputxats han destruït amb explosius i amb una excavadora part del mur fronterer que separa la franja de Gaza amb Egipte, milers de palestins han travessat la frontera per comprar queviures i altres articles de primera necessitat, com medicaments. Els més de 2.000 policies egipcis que la vigilen no han pogut aturar l'entrada massiva de palestins, que travessen la frontera de manera pacífica i sense incidents, tot i que sense respectar els controls. Des de del 17 de gener, Israel manté la franja gairebé bloquejada com a resposta al llançament de coets contra el seu territori.

Actualitzat

Centenars de palestins han creuat la frontera entre Gaza i Egipte pel pas de Rafah per proveir-se de queviures, carburant i altres articles de primera necessitat, com medicaments, i trencar així el setge que manté Israel a la zona des de la setmana passada. Ho han pogut fer després que un grup d'encaputxats han enderrocat part del mur que separa Gaza amb el país veí amb artefactes explosius i buldòzers. Els palestins també han utilitzat excavadores per esfondrar part del mur.

Segons les televisions egípcies, els 2.000 membres de les forces de seguretat d'aquest país desplegats a la frontera i que han presenciat l'entrada massiva de palestins en el seu territori no han fet res per impedir-los l'accés pel pas de Rafah, que Egipte controla des del replegament de l'exèrcit israelià a la franja de Gaza, el setembre del 2005.

Els palestins que han travessat la frontera es dirigeixen a la ciutat d'Arish, a uns 30 quilòmetres de Gaza. Per la seva banda, comerciants egipcis han instal·lat un improvisat mercat i ja estan fent el seu particular agost amb les vendes.

L'entrada dels milers de palestins a Egipte arriba després d'una manifestació organitzada pel moviment islamista de Hamas, que controla la franja de Gaza des del juny del 2007, davant, precisament, del pas fronterer a Rafah. La mobilització es va convocar per protestar contra el bloqueig imposat per Israel. Els hebreus van justificar la mesura per aturar els atacs palestins amb coets al sud d'Israel.

Anar al contingut