Milers de migrants demandants d'asil als EUA malviuen sota un pont a Texas

La majoria són haitians, però també hi ha cubans i centreamericans que arriben en un flux imparable des de Mèxic travessant el Rio Grande

Actualitzat

L'administració Biden ha d'afrontar una crisi fronterera. L'arribada massiva de migrants que entren al sud dels Estats Units és una constant des de fa mesos. Ara s'ha desbordat en un punt concret de Texas a tocar de la frontera amb Mèxic.

Més de 10.000 llatinoamericans, la majoria haitians, es van acumulant en un campament improvisat sota un pont a la comunitat fronterera de Del Rio, una zona remota de Texas.

Sota aquest pont de l'autopista s'acumulen milers de migrants a l'espera de ser classificats per la policia fronterera
Sota el Pont Internacional a Del Rio s'acumulen milers de migrants a l'espera de ser classificats per la policia fronterera (EFE/Congresista Tony Gonzales)

Són milers, incloses centenars de famílies amb nens, que fa dies que hi van arribar i que malviuen amb temperatures que arriben als 37 graus, dormint al ras, sense gairebé menjar ni els serveis més bàsics.

Les imatges de les condicions de vida d'aquests milers de migrants amuntegats han tornat a colpejar la consciència del país.

Les imatges de milers de migrants amuntegats en el campament improvisat ha colpejat consciències als Estats Units
Les imatges de milers de migrants amuntegats en el campament improvisat han colpejat consciències als Estats Units (Reuters /Go Nakamura)

La policia fronterera, absolutament desbordada, els reté aquí perquè ja no hi ha lloc als centres on se'ls processa habitualment i on es determina qui es pot quedar i a qui s'expulsa immediatament, que és la majoria.

I tots ells arriben per un tros del Rio Grande, fàcil de creuar, per on fa poc no passava pràcticament ningú i a tocar del pont on acabaran retinguts.

Centenars de persones travessen cada hora aquest punt del Rio Grande, a la frontera de Texas
Centenars de persones travessen cada hora aquest punt del Rio Grande, a la frontera de Texas (Reuters /Go Nakamura)

És un moviment de persones constant, sobretot haitians, però també cubans o centreamericans, sense que des del cantó mexicà ningú els ho impedeixi. N'arriben milers cada dia i s'entreguen als policies sabent que una part d'ells, sobretot famílies, aconseguirà quedar-se.

L'oposició posa el crit al cel per la política migratòria de l'administració Biden. El senador republicà John Kennedy assegura que "la política de portes obertes" dels demòcrates farà "que acabem l'any amb més de dos milions de persones entrant al nostre país".

Els republicans culpen de la situació a la política de 'portes obertes' de l'administració Biden
Els republicans culpen de la situació la política de 'portes obertes' de l'administració Biden (Reuters /Go Nakamura)

El govern Biden ha dit que està redoblant els recursos i el personal en aquest punt de la frontera per oferir unes condicions dignes als migrants i accelerar el seu processament. La situació a Texas, però, torna a posar de manifest que la crisi migratòria està lluny de solucionar-se: 200.000 migrants continuen entrant il·legalment cada mes, i l'administració és incapaç de dissuadir-los.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut