Més garanties per al client: així és la llei hipotecària que s'aprova aquest dijous
Forma d'una hipoteca

Més garanties per al client: així és la nova llei hipotecària

Aprovada la transposició d'una normativa europea que arriba amb anys de retard i que entrarà en vigor a finals de maig

Actualitzat

El govern espanyol ha trigat gairebé tres anys a adequar la llei hipotecària a la normativa europea, tal com preveien diverses sentències del Tribunal Europeu de Justícia. En aquell moment, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, deia que tenien pressa:

"Hi ha un parell de directives comunitàries que hem de transposar, de manera relativament ràpida."

La transposició, la va començar a elaborar el mateix de Guindos, però no s'ha acabat fins ara, amb el govern de Pedro Sánchez, un retard que podria suposar que Espanya hagi d'afrontar una multa diària més de 100.000 euros.

Aquest dijous, la llei, que no entrarà en vigor fins d'aquí a tres mesos, ha superat l'últim escull. Aquests en són els punts més importants:
 

El client només pagarà la taxació

Un cop la llei entri en vigor, el client només pagarà la taxació, ja que de tota la resta de despeses se'n farà càrrec el banc, també l'impost d'actes jurídics documentats. De fet, el govern de Sánchez, a través d'un reial decret, ja va establir-ho així, després de l'escàndol sobre les despeses de les hipoteques al Tribunal Suprem.
 

Més visites al notari, més informació

Un dels principals objectius de la nova llei és protegir el client. Així, a partir d'ara s'hauran de fer dues visites al notari. A la primera no hi serà present el banc, i servirà perquè el notari aclareixi dubtes sobre la hipoteca. I la segona, ja amb el banc, es formalitzarà la signatura de la hipoteca.

Prohibició de les clàusules sòl

A més, queden prohibides les clàusules sòl. Així, el client es podrà beneficiar de les caigudes de l'euríbor, tot i que l'interès que s'acabi aplicant no podrà ser mai negatiu.
 

Només una comissió d'obertura

El banc només podrà cobrar una comissió d'obertura, que ja hauria d'incloure les comissions d'estudi, tramitació o concessió.
 

Facilitats per canviar de banc

La nova llei també vol que el client tingui més facilitats per canviar la hipoteca d'entitat bancària.
 

Canvis en les condicions per iniciar un desnonament

I finalment, es vol donar més garanties per als que no puguin pagar les quotes. Així, s'amplia fins a 12 els rebuts impagats de la hipoteca per iniciar els tràmits per desnonar. Un termini que serà de 15 quotes si ja s'ha pagat més de la meitat de la hipoteca.
 

 

ARXIVAT A:
HipotequesHabitatgeEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut