Rodes incendi gent fugint cap a la platja Reuters Lefteris Damianidis
Moltes persones fugen cap a les platges per ser evacuats de l'illa (Reuters/Lefteris Damianidis)

Més de 30.000 persones evacuades per l'incendi que arrasa l'illa de Rodes, a Grècia

Els bombers lluiten contra el foc mentre les autoritats evacuen amb vaixells i vols xàrter els turistes, que denuncien desorganització

Grècia lluita contra els incendis en el cap de setmana més càlid dels últims 50 anys. La temperatura i la sequera s'afegeixen a la falta de prevenció. A l'illa de Rodes, més de 2.500 turistes han estat evacuats les últimes 24 hores dels hotels i residències de l'àrea oriental, la més propera al foc. Amb aquests, ja són 30.000 persones les evacuades d'aquesta illa els últims dies. Les autoritats els han traslladat amb embarcacions a les zones més segures de l'illa en un operatiu d'una envergadura que, asseguren, no té precedents.

Embarcacions dels serveis d'emergència i particulars estan servint per evacuar persones de l'illa (Reuters / Lefteris Damianidis)

Encara queden 6.000 turistes més allotjats prop de l'incendi, que s'espera que siguin desplaçats en les pròximes hores. Molts visitants han denunciat una manca d'organització i informació per part de les autoritats. Diuen que van haver de caminar diversos quilòmetres sota un sol fort amb nens petits i les seves pertinences per arribar fins als punts d'evacuació.

Mentre els bombers lluiten contra les flames, els guardacostes, amb l'ajuda de vaixells privats, han anat traient gent de l'illa, i la Marina hi envia reforços.

Els turoperadors han ordenat que els vols xàrter aterrin buits per recollir aquells turistes que vulguin abandonar l'illa. Dissabte, tots els vols que es van enlairar anaven plens, segons els mitjans grecs.

L'incendi ha forçat l'evacuació sencera de dotze localitats com Lindos --on hi ha la seva històrica acròpoli-- Kalathos o Pefka. Altres zones com Kiotari o Gennari també han iniciat aquest procés durant les últimes hores.

Molts turistes evacuats es refugien en poliesportius i centres públics de l'illa (Reuters/Argiris Mantikos)

Fins ara no es coneix que hi hagi hagut ferits, encara que nou persones van haver de ser traslladades a centres de salut locals amb problemes respiratoris lleus a causa del fum dels incendis.

Lluita intensa contra el foc

En aquests moments és l'incendi que més preocupa a tot Grècia. Les altes temperatures i els constants canvis de vent dificulten la tasca dels 266 bombers, 16 unitats d'Infanteria, 49 vehicles i set avions que estan combatent les flames.

Les flames s'acosten als habitatges que han estat desallotjats (Reuters / Lefteris Damianidis)

Els bombers lluiten contra les flames en tres fronts diferents, a la costa occidental i al centre de Rodes, mentre que el foc ja ha arrasat milers d'hectàrees de bosc verge. "El medi ambient de l'illa realment ha estat destruït. Les imatges que veig no tenen precedents", ha assenyalat Efthímios Lekkas, professor especialitzat en catàstrofes naturals a la televisió pública ERT.

Els bombers fan front al foc que ja ha arrasat milers d'hectàrees de bosc verge (Reuters/Argiris Mantikos)

La catàstrofe és també un cop dur per a l'economia de Rodes, el principal motor de la qual és el sector turístic. Grècia viu una onada de calor extrema, amb temperatures que van sobrepassar dissabte els 44 graus al centre del país, mentre que aquest diumenge s'espera que els termòmetres arribin als 45 graus.

ARXIVAT A:
IncendisCrisi climàticaMeteorologiaGrècia
Anar al contingut