El volcà Mayon és una atracció turística per la seva forma cònica gairebé perfecta

Més de 14.000 persones evacuades per l'erupció del volcà Mayon a les Filipines

Desenes de milers de ciutadans més estan en alerta per si empitjora la situació, que pot durar mesos

Actualitzat

Unes 14.000 persones són evacuades de casa seva per l'erupció del volcà Mayon, a les Filipines, el més actiu de l'arxipèlag. S'estan refugiant en escoles i centres comunitaris, segons informa l'agència de catàstrofes del país.

A més a més de les evacuacions que ja s'estan fent, desenes de milers de ciutadans estan en alerta i preparats per a un desallotjament encara més massiu si la situació empitjora.

Aquest dilluns, el volcà va treure una llengua de lava de mig quilòmetre, una erupció considerada menor, però els serveis d'emergència han decidit prendre mesures pel risc d'una erupció més important.

La llengua de lava incandescent destaca en la foscor de la nit (Reuters/Nehemiah Manzanilla Sitiar)

La lava incandescent flueix lentament des de la boca del volcà Mayon, de 2.462 metres. La setmana passada, la situació va pujar a nivell d'alerta alt després d'uns tremolors sísmics i centenars de caigudes de roques.

"Segons les nostres experiències anteriors, aquesta activitat volcànica pot persistir durant uns quants mesos", ha dit Teresito Bacolcol, cap de l'Agència Estatal de Vulcanologia i Sismologia, a la ràdio DZMM, i ha afegit que els veïns que viuen en un radi de 6 quilòmetres al voltant del volcà s'hauran d'estar als centres d'evacuació. Sobretot, són habitants de pobles agrícoles que viuen al peu del volcà.

Els evacuats podrien trigar mesos a poder tornar a casa (EFE/Francis R. Malasig)

Els evacuats podrien trigar mesos a poder tornar a casa mentre continuï l'activitat del volcà, que emet gasos i lava, segons han dit aquest dimarts les autoritats.

Larry Llenaresas, líder comunitari a la província d'Albay, on és el volcà, ha fet una crida a través de la ràdio advertint que cal més menjar i aigua potable per als desplaçats.

Els habitants en un radi de 6 km al peu del volcà han de marxar de casa seva (EFE/Francis R. Malasig)

La policia ha posat punts de control per evitar que els habitants tornin.

"Ens assegurarem que els evacuats no puguin tornar fins que se'ls aconselli que ho facin", va dir als periodistes el director regional de la policia, Westrimundo Obinque.

El volcà Mayon és una atracció turística per la seva forma cònica gairebé perfecta.

Dorothy Colle, una agent de turisme provincial, va dir que mentre s'imposava la zona de prohibició la gent encara acudia a les estacions d'observació per presenciar els fluxos de lava, que es veuen especialment brillants a la nit.

El volcà Mayon és una atracció turística per la seva forma cònica gairebé perfecta (EFE/Francis R. Malasig)

Les Filipines es troben al Cinturó de Foc del Pacífic, on l'activitat volcànica i els terratrèmols són habituals. Situat a 300 quilòmetres de la capital, Manila, el volcà Mayon és un dels 24 més actius de l'arxipèlag, amb més de 50 erupcions en els últims quatre segles.

Fa cinc anys, el Mayon va expulsar milions de tones de cendra, roques i lava, que van obligar a evacuar desenes de milers de persones. L'erupció més destructiva va ser el febrer del 1841, quan les colades de lava van enterrar una ciutat i van matar 1.200 persones.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientFilipines
Anar al contingut