Més de 1.000 euros l'any d'estalvi, en funció del supermercat on es compri

L'informe anual de l'OCU sobre el cistell de la compra revela diferències de fins a 1.500 euros anuals entre establiments a Catalunya

RedaccióActualitzat

Més de 1.000 euros l'any. És el que es pot estalviar, de mitjana, una família a Espanya en funció del supermercat on compri. És un estalvi que suposa gairebé la cinquena part de la despesa anual en alimentació d'una llar. És una de les dades que es desprèn de l'informe anual de l'OCU, l'Organització de Consumidors, sobre el cistell de consum.

L'informe anual de l'OCU sobre el cistell de la compra analitza gairebé 184.000 preus d'un cistell de 244 productes de 1.225 establiments de 65 ciutats, i també a portals d'internet. Fins a 130 dels establiments estudiats per l'OCU són a Catalunya.

 

 

Cal tenir en compte, però, que l'OCU deixa fora del seu estudi cadenes com Aldi o Lidl, perquè creu que no s'hi pot comprar el que considera un nombre significatiu de productes.


Barcelona i Lleida, entre les més cares

Segons l'OCU, és més barat comprar a Vigo, Zamora i Jerez de la Frontera. Per contra, Palma, Barcelona i Lleida són les més cares. Per comunitats autònomes, Galícia i Múrcia són les regions més barates per anar a comprar, mentre que Catalunya i, sobretot, les Balears són les més cares.


Rànquing de supermercats

Les cadenes més barates d'Espanya són Dani, Tifer, Alcampo, Família, Vidal i Supeco. Les cadenes més cares, en canvi, són Sánchez Romero, Ulabox, Suma, Sorli Discau, Mas & Go i Super Keisy.

Fer la compra a Dani, segons l'OCU, costa 4.345,05 euros l'any. Per contra, omplir la cistella a Sánchez Romero costa 7.748,22 euros. La diferència entre comprar en un establiment o l'altre, al cap de l'any, suposa estalviar o gastar més de 3.400 euros.

 

 

A la llista de les cadenes més barates l'OCU també hi inclou Mercadona.

Entre les més cares hi ha alguns dels noms més coneguts, com El Corte Inglés, Supercor, Condis, Hipercor, Carrefour Expres, Amazon i Caprabo.

La classificació de l'OCU inclou una tercera categoria, entre aquestes dues, de les cadenes amb un nivell mitjà de preus. En aquesta llista hi ha, entre d'altres, Esclat, Bon Preu, Charter, Eroski, Dia, Carrefour i BonÀrea.

 

 

Entrant al detall, l'hipermercat Alcampo de Coia, a Vigo, és l'establiment més barat d'Espanya, segons l'OCU. Omplir-hi el carro de la compra costa 4.011 euros l'any, quan la mitjana espanyola és de més de 5.000 euros.

D'aquesta manera, Alcampo relleva Mercadona com l'opció més barata per comprar a Espanya en 31 ciutats. La cadena dirigida per Juan Roig es manté, tanmateix, com la més assequible a 16 ciutats estudiades per l'OCU.

 

 

Els tres establiments més cars d'Espanya, en canvi, són de la cadena Sánchez Romero i estan situats a Madrid.

En canvi, de mitjana, els supermercats de la capital espanyola són més barats que els de Barcelona.

 

A Catalunya, l'estudi destaca Sorli com la cadena més cara, amb cinc dels quinze supermercats més cars. Les altres cadenes cares són Suma, Keisy i Plus Fresc, que tenen cadascuna dos establiments entre els més cars.

La meitat de les cadenes analitzades han baixat preus aquest any. Destaquen Gadis (-2,7%), Alcampo (-2,5%) i Alimerka (-2%).

Altres cadenes, en canvi, són més cares que l'any passat: Carrefour (2,8%), Supersol (2,5%), Carrefour Market (2%) i Eroski City (1,8%).

 

 

L'informe realitzat per l'OCU també mostra que, contra el que ha passat altres anys, aquest 2019 els preus que més han pujat són els dels productes de marca.

ARXIVAT A:
ComerçEconomia de butxaca
Anar al contingut