Argentina

La llei de Milei que desmantella l'Estat tira endavant enmig de forts enfrontaments al carrer

El projecte que propulsa el país cap a un neoliberalisme absolut s'aprova al Senat després que el vot de qualitat de la presidenta de la cambra desfaci l'empat tècnic

RedaccióActualitzat

La polèmica llei estrella del president argentí, Javier Milei, que preveu un desballestament important del sector públic, ha passat aquesta matinada l'examen del Senat per només un vot de diferència.

S'ha debatut en un ple maratonià i crispat i amb durs enfrontaments al carrer entre manifestants i la policia.

Els greus aldarulls s'han saldat amb una vintena de detinguts (REUTERS/Mariana Nedelcu)

Es tracta de la llei "Bases i punts de partida per a la llibertat dels argentins", també coneguda com a "llei òmnibus", un ambiciós projecte que estableix el marc legal per una transformació profunda del model econòmic i social de l'Argentina i que la propulsa cap a un neoliberalisme absolut.

Han estat 11 hores de sessió al Senat, després que ja passés la tramitació a la cambra baixa a finals d'abril. En saber-se el resultat, s'han tornat a desencadenar greus aldarulls a l'exterior, amb xocs entre manifestants anti-Milei i la policia, que ha disparat bales de goma i gasos lacrimògens.

La llei ha tirat endavant després d'un empat desfet pel vot de qualitat de la presidenta del Senat (REUTERS/Mariana Nedelcu)

Com a resultat, hi ha hagut una vintena de detinguts i cotxes cremats, un d'ells d'una emissora de ràdio.

La llei s'ha debatut durant 11 hores de sessió al Senat, després que ja passés la tramitació a la cambra baixa (REUTERS/Mariana Nedelcu)

 

Un pas endavant cap al desballestament de l'Estat

Amb la llum verda del Senat, l'ultraliberal Javier Milei fa una passa de gegant cap al gir de 180 graus que vol per a l'Argentina, cap al desballestament de l'Estat i el neoliberalisme absolut.

El cap de l'estat argentí ha hagut de cedir i fer concessions, però ha aconseguit quasi tenir a tocar el seu somni refundacional per l'Argentina. Ell mateix deia poc abans de la votació al Senat que tant sí com no aconseguirà el seu objectiu:

"Acabarem amb un superàvit financer inflat, és a dir, el dèficit zero no es negocia de cap manera. M'hauran de treure mort de la [Casa] Rosada per aconseguir doblegar el dèficit fiscal."

Després d'un empat tècnic, 36 a 36, la reforma ha tirat endavant amb el vot de qualitat de la presidenta del Senat i vicepresidenta de l'Argentina, Victoria Villarruel, que el defensava així:

"Per a aquells argentins per qui val la pena recuperar l'orgull de ser argentins, i pensant sempre en tot per l'Argentina, el meu vot és afirmatiu."

 

Recupera els documentals de Punt de no retorn "L'Argentina de Milei. Part I" i "L'Argentina de Milei. Part II".

 

ARXIVAT A:
ArgentinaJavier Milei
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut