Madrid

Melero mostra al Suprem protestes violentes a Espanya per contrastar-les amb l'1-O

També es visionen un discurs de Puigdemont, imatges de dins d'Economia el 20S i més vídeos de l'1-O

Josep Maria CampsActualitzat

Després dels vídeos demanats per Andreu Van den Eynde i d'un recés de mitja hora, aquest dimecres al migdia ha arribat el torn de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, en la fase documental del judici del procés.

L'advocat s'ha limitat a proposar al tribunal un vídeo resum amb imatges no relacionades amb el procés independentista català.

Melero: "Establir un barem del que és un desordre públic violent"


L'advocat ha justificat el vídeo com a prova perquè es tractava de manifestacions violentes dels últims anys a Espanya, però Marchena li ha dit que no calia que ho justifiqués:

Melero: "Es tracta d'imatges de 4 manifestacions violentes ocorregudes en diversos llocs del territori nacional en els últims anys, que únicament pretenien establir un barem del que és un desordre públic violent."

Marchena: "El vídeo està declarat pertinent. Veiem el vídeo, i després les al·legacions que vulgui fer-hi i la finalitat, per a l'informe."

Melero: "Em posava la bena abans que la ferida, per a possibles impugnacions."

En el vídeo s'han pogut veure, entre d'altres, imatges del 15M a Barcelona i a Madrid, quan es va intentar encerclar el Parlament i el Congrés respectivament, i també de les protestes a Burgos el 2014 al barri de Gamonal.

 

 

El discurs de Puigdemont del 26 d'octubre del 2017

Per la seva banda, Jordi Pina, de la defensa de Sànchez, Rull i Turull, ha mostrat el vídeo de la declaració institucional de Carles Puigdemont del 26 d'octubre del 2017.

En aquell discurs, Puigdemont va dir que no convocaria eleccions i es va queixar de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a la Generalitat.

També va criticar durament Rajoy i el PP per haver "afegit tensió", i va acabar convocant el ple del Parlament de l'endemà, que va proclamar simbòlicament la independència de Catalunya.


Jordi Sànchez el 20S a Economia

Per la seva banda, Ana Bernaola, de l'equip de Pina i en defensa de Jordi Sànchez, ha mostrat fragments de vídeo gravats per les càmeres de seguretat d'Economia el 20S amb aquesta argumentació:

Bernaola: "Era de pertinència doble: acreditar els moments horaris als quals ells van dir que hi eren, i que se cenyeix la seva presència a aquest recinte de la Cnselleria i no en altres sales de reunions que s'han esmentat, i també el clima que un espectador objectiu pot presenciar durant tota la jornada."


Les acusacions rebutgen "els matisos de la lletrada"

Marchena ha preguntat a les acusacions si tenien algun inconvenient amb aquestes imatges, i aquestes han dit que no en tenien amb els fets que mostraven.

Fiscalia, Advocacia i Vox sí que han qüestionat la interpretació que n'ha fet l'advocada, i Marchena ha dit que això queda per a les conclusions finals:

Marchena: "Bé. Sobre aquest punt, l'Advocacia de l'Estat té alguna cosa a qüestionar? Més enllà de les valoracions finals sobre la intenció o el que es pot deduir del que les imatges acrediten. I si cal veure-ho, es veu. Si podem evitar una filmació sobre fets que les acusacions i les defenses donen per acreditat i el que ja s'ha vist en les imatges, només amb aquesta finalitat."

Zaragoza: "Sense els matisos de la lletrada."

Marchena: "Són matisos inferencials que podran fer valer en el moment de l'informe."

Seoane: "Cap objecció, ja que es tracta de fets no controvertits. El que és controvertit és la seva interpretació, la seva valoració."

 

 

Més vídeos d'actuacions policials de l'1-O

Bernaola ha continuat el seu torn amb vídeos d'intervencions policials als col·legis electorals del referèndum de l'1-O.

A la sala del Suprem s'han vist imatges, per exemple, del desallotjament policial de l'Escola Àgora de Barcelona. En el vídeo següent es pot veure com va ser aquesta actuació policial:

També de l'Escola Marenostrum de Barcelona. En concret, el Suprem ha visionat aquest vídeo, que mostra com dos agents fan caure gratuïtament un home:

Encara a Barcelona, s'ha pogut veure la contundent actuació de la Policia Nacional al mercat del Guinardó:

De fora de Barcelona, s'han mostrat vídeos de la policia actuant al poble de Fonollosa:

En el llistat de Bernaola també hi havia vídeos de la intervenció de la Guàrdia Civil a l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca.

En el vídeo següent es pot veure aquesta actuació des d'un altre punt de vista:

Una altra localitat de la qual s'han vist imatges d'aquell dia al Suprem ha estat Aiguaviva, on la policia va carregar amb contundència i amb gasos lacrimògens contra els concentrats davant de l'ajuntament.

En el vídeo següent es poden veure algunes de les imatges que s'han visionat:

El tribunal també ha pogut sentir l'àudio gravat per una càmera policial al CEIP Verd de Girona, perduda per un agent que preguntava per telèfon al seu superior si les instruccions eren "entrar-hi com fos":

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut