Therasa May, marxant de Downing Street, aquest dimarts (Reuters)
Therasa May, marxant de Downing Street, aquest dimarts (Reuters)

May obre la porta a prorrogar el Brexit

La primera ministra britànica deixarà que el Parlament triï entre l'acord amb la UE, un Brexit sense acord o un ajornament curt i limitat

Joan RaventósActualitzat

La primera ministra britànica, Theresa May, ha obert la porta a un possible ajornament del Brexit. És una de les opcions que li queden després de constatar que els viatges a Brussel·les per renegociar l'acord no troben prou complicitat entre els diputats.

May ha plantejat demanar una pròrroga més enllà del 29 de març per fer efectiva la sortida del país de la Unió Europea. Aquest, però, seria l'últim recurs si no se'n surt amb altres alternatives prèvies.

Es tractaria de votar si el Parlament vol abandonar la Unió Europea sense acord. May no vol assumir aquesta responsabilitat en primera persona i, si s'hi veu abocada, vol que siguin els parlamentaris els que l'avalin.

L'ajornament que planteja May és una novetat: mai fins ara havia parlat d'anar-se'n més enllà del 29 de març. En cas que el procés es retardi, però, la primera ministra diu que hauria de ser una pròrroga molt breu i amb el compromís d'assolir un acord amb les institucions europees.

Avisa May que una pròrroga massa llarga, més enllà de finals de juny, fins i tot podria obligar els partits britànics a presentar-se a les eleccions europees del 26 de maig.

A 31 dies per al Brexit, May continua apostant per arribar a un acord amb Brussel·les i no es planteja, ni per casualitat, l'opció que aquest dilluns posava sobre la taula el líder de l'oposició Jeremy Corbyn en el sentit de convocar els britànics a un segon referèndum.

El moviment de Corbyn responia a la guerra interna que afecta les seves files, amb nou diputats rebels que amenacen la influència laborista a la Cambra dels Comuns.

ARXIVAT A:
Theresa MayBrexit
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut