El Parlament britànic aprova renegociar el Brexit amb la UE (Reuters)
El Parlament britànic aprova renegociar el Brexit amb la UE (Reuters)
Londres

El Parlament britànic demana a May que torni a negociar el Brexit amb Brussel·les

La primera ministra vol retocar la polèmica qüestió de la frontera irlandesa però la UE ja ha avisat que l'acord no es renegocia

RedaccióActualitzat

A només dos mesos per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el Parlament britànic ha votat aquest dimarts al vespre diverses esmenes al pla B de Theresa May. Una de les esmenes dona la possibilitat de reobrir les negociacions amb la Unió Europea per retocar la polèmica qüestió de la frontera irlandesa. Aquesta era l'aposta de May i és la que, finalment, ha tirat endavant. El resultat ha estat de 317 vots a favor i 301 en contra.

Tot i que la Unió Europea ja li ha dit repetidament que no canviarà ni una coma de l'acord de retirada pactat amb ella, May pretén anar ara a Brussel·les amb l'argument que aquesta és la voluntat majoritària del Parlament britànic.

May s'ha mostrat convençuda que la Cambra dels Comuns donarà suport "per majoria" al seu acord del Brexit si s'incorporen canvis sobre la salvaguarda irlandesa, coneguda com a "backstop", la xarxa de seguretat per a Irlanda del Nord, destinada a prevenir la reinstal·lació d'una frontera física a l'illa després de la sortida del Regne Unit de la UE.

La premier ha dit que "està clar que ara hi ha una ruta que pot assegurar-nos una majoria en aquesta cambra per abandonar la Unió Europea amb un acord". May ja ha avançat que parlarà amb el bloc comunitari sobre com "abordar" els punts de vista del Parlament sobre el Brexit.

 

May durant la seva intervenció al Parlament (Reuters)


UE: "L'acord no es renegocia"


Però May ho tindrà complicat a Brussel·les perquè la UE ja ha avisat -tot just uns minuts després del resultat del Parlament britànic- que l'acord no es renegocia. El "'backstop' és part de l'acord de retirada, i per tant no està obert a renegociació. Les conclusions del Consell Europeu del desembre són molt clares sobre aquest tema", ha declarat un portaveu del president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Tusk està en contacte permanent amb els líders dels 27, amb els quals ha consensuat la resposta enviada a Westminster aquest dimarts, en un missatge que descarta revisar l'acord de retirada, però ofereix a Londres "reconsiderar" elements de la declaració sobre el marc futur de relacions.

 

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut